Biotehnologii pentru Industria Alimentară

Scopul programului este de a pregăti ingineri în domeniul biotehnologiei cu cunoștințe solide în domeniul chimiei și biochimiei alimentului, microbiologiei, geneticii și ingineriei genetice. Studenţii acestei specializări parcurg o serie de discipline cu caracter aplicativ: siguranță alimentară, biotehnologii industriale, biotehnologia enzimelor și proteinelor, biotehnologii alimentare, tehnologii frigorifice și climatizare, condiționare și conservare, industrializare, materii prime vegetale și animale pentru industria alimentara, tehnologii extractive în industria alimentară, aditivi și ingrediente pentru industria alimentară, controlul calităţii produselor biotehnologice etc.

Competente profesionale:

  • analizeaza substante chimice
  • aplica masuri de prevenire a bolilor
  • utilizeaza echipamente specializate
  • asigura conservarea resurselor naturale
  • monitorizeaza calitatea apei
  • creeaza retete de bauturi utilizând specii botanice
  • colecteaza esantioane în vederea analizei
  • examineaza esantioane de productie
  • utilizeaza echipament de analiza chimica
  • realizeaza experimente chimice
  • analizeaza date experimentale de laborator
  • prezinta rezultatele analizelor
  • aplică bune practici de fabricație (BPF)/ apply good manufacturing practices (GMP)
  • aplică reglementări referitoare la fabricarea alimentelor și a băuturilor
  • colecteaza date experimentale
  • calibreaza echipamente de laborator
  • efectueaza teste de laborator
  • efectueaza simulari de laborator
  • amesteca produse chimice
  • lucreaza cu substante chimice respectând normele de siguranta
  • îmbunatateste procese chimice
  • efectueaza analize microbiologice ale alimentelo
  • identifica factorii care determina modificari ale alimentelor în timpul depozitarii
  • depisteaza microorganisme
  • disemineaza rezultatele în rândul comunitatii stiintifice
  • aplica tehnici de analiza statistica
  • aplica principiile eticii si integritatii stiintifice în activitatile de cercetare
  • scrie publicatii stiintifice
  • publica lucrari de cercetare academice
  • efectueaza cercetare stiintifica
  • elaboreaza propuneri de cercetare
  • întocmeste rapoarte de lucru
  • analizeaza rapoartele de lucru formulate în scris
  • efectueaza cercetare de teren
  • studiaza teme
  • desfasoara audituri la locul de munca
  • supravegheaza aplicarea nutrientilor
  • gestionează laboratorul de fabricare a alimentelor
  • aplica proceduri de siguranta în laborator
  • aplica metoda HACCP (analiza riscurilor si punctele critice de control)
  • lucreaza cu masini si utilaje in conditii de siguranta

 

Cunoştinţele teoretice şi practice dobândite de-a lungul celor patru ani de studiu permit absolvenţilor acestei specializări să se poată încadra ulterior în domenii variate, cum ar fi: industria alimentară; catering, controlul calităţii produselor alimentare; industria detergenţilor, protecţia mediului, obţinerea furajelor, învăţământul preuniversitar, cercetare ştiinţifică ş.a.

Descoperă planurile de învățământ

DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Matematica si biostatistica

Dezvoltarea capacității de utilizare a unor metode specifice matematicii si statisticii  in domeniul biotehnologiilor

BiofizicăInsușirea conceptelor, teoriilor şi metodelor de bază ale proceselor fizice care stau la baza proceselor biologice.
Cunoașterea metodelor si tehnicilor fizice de analiza a substantei, precum si a fenomenelor si proceselor fizice care se manifesta la diferite nivele de organizare ale materiei in general si materiei vii in special.
Deprinderea unor abilități de analiză si utilizare a metodelor adecvate de analiză şi control pentru evaluarea critică şi optimizarea sistemelor biotehnologice.
Microbiologie generală1. Dobândirea de cunoștințe teorectice de morfologie și fiziologie specifice bacteriilor, virusurilor și fungilor.
2. Familiarizarea cu tehnicile de bază utilizate într-un laborator de microbiologie, de la tehnicile de sterilizare și pregătire a mediilor de cultură, până la metode de izolare și identificare a microorganismelor

Chimie 1 

Chimie 2

Insusirea cunostintelor teoretice si practice de baza privind: structura materiei si a elementelor chimice; legile combinarii elementelor; principalele metode de obtinere şi proprietatile fizico-chimice generale ale elementelor si ale combinatiilor acestora – studiul grupelor de elemente chimice.
Crearea deprinderilor practice de laborator privind lucrul cu compusii chimici de baza in studiul Biotehnologiilor, obtinerea acestora, caracterizarea fizico – chimica, pe baza principiilor chimiei generale anorganice si organice.
Insusirea deprinderii de a opera logic, de a face coroborari interdisciplinare, de a opera deductiv si creativ cu notiunile teoretice si practice, de a face conexiuni atat cu discipline de studiu inrudite, cat si cu domeniul complex al Biotehnologiilor.

Insusirea unor notiuni fundamentale privind structura, proprietăţile şi transformările compuşilor organici, ca parte integrantă a lumii vii; cunoaşterea aspectelor teoretice şi practice esenţiale ale chimiei organice, indispensabilă dezvoltării biotehnologiilor aplicabile in diferite domenii.

Biologie celularăDeprinderea competenţelor teoretice şi practice specifice Biologiei celulare.
Însuşirea conceptelor, teoriilor şi metodelor de bază ale Biologiei celulare.
Cunoaşterea implicaţiilor teoretice şi practice ale Biologiei celulare moderne în diverse domenii de activitate.
Deprinderea unor abilităţi practice folosite pentru studiul celulei.
Utilizarea calculatoruluiAsimilarea de către studenţi a cunoştinţelor de utilizare şi programare a calculatoarelor. Înţelegerea modului de funcţionare a unui computer sub ambele sale aspecte: fizic şi logic. Cunoasterea unor Sisteme de operare si suite de aplicatii. Dobândirea de către studenți a cunoștințelor teoretice și practice cu privire la aplicații informatice. Lucrul cu Internetul, suitele Office, programare si design în limbaj HTML, pentru creare de pagini web.
Chimie analitică și analiza instrumentalăIntelegerea si aplicarea aprofundată a teoriilor şi metodelor de analiză ale chimiei analitice, ca elemente de bază teoretică şi practică pentru absolventii de biotehnologii; Aplicarea unor principii, teorii şi metode de analiza de bază pentru rezolvarea de situaţii bine definite, ipotetice sau reale, din domeniul biotehnologiilor, în condiţii de asistenţă si indrumare calificată; Adecvarea unor criterii şi metode standard de evaluare, pentru a aprecia calitatea, meritele şi limitele unor concepte, metode şi teorii; Elaborarea si expunerea de proiecte profesionale, aplicarea si utilizarea unor principii şi metode consacrate în domeniu chimiei analitice, abordarea si executarea unor sarcini profesionale didactice si de cercetare complexe, în condiţii de autonomie şi de independenţă profesională ce tin de domeniul chimiei generale; Familiarizarea cu rolurile şi activităţile specifice muncii în echipă şi distribuirea de sarcini pentru nivelurile subordinate, conştientizarea necesitatii de perfecţionare a cunoştinţelor şi abilităţilor dobândite anterior, de formare continuă, astfel încât să se poată dezvolta în plan personal şi profesional.
Ecologie și protecția mediuluiÎnsuşirea de către studenţi a unor noţiuni de bază în ecologie în vederea unei abordări corecte a problemelor legate de funcţionarea ecosistemelor, protecţia resurselor naturale, înţelegerea fenomenelor de poluare locală, regională, precum şi identificarea principalelor activităţi umane cu impact asupra mediului
Se urmăreşte sensibilizarea viitorilor practicieni asupra problemelor legate de funcţionarea ecosistemelor şi protecţia resurselor naturale, a problemelor globale de mediu şi informarea lor asupra necesităţii protecţiei mediului prin mijloace de natură biotehnologică, economică sau juridică.
Chimie organică

Insusirea unor notiuni fundamentale privind structura, proprietăţile şi transformările compuşilor organici, ca parte integrantă a lumii vii; cunoaşterea aspectelor teoretice şi practice esenţiale ale chimiei organice, indispensabilă dezvoltării biotehnologiilor aplicabile in diferite domenii.

PracticăCorelarea cunoștințelor dobândite pe perioada studiilor cu realitatea mediului economic din domeniul Biotehnologic.
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Botanică– Însuşirea deprinderii de a opera logic, deductiv şi creativ cu noţiunile teoretice de bază privind cunoaşterea morfologiei plantelor și familiarizarea cu varietatea organismelor clasificate în categoria plantelor, atât în vederea înmulţirii structurilor vegetale cât şi în vederea obţinerii de bioproduse.
Anatomie si Fiziologie Animala1. Prezentarea aparatelor şi a sistemelor corpului animal în seria animală în vederea însuşirii de către studenţi.
2. Însuşirea regiunilor corporale, inclusiv baza lor anatomică în corelaţie cu principalele producţii animale şi anume: carne, lapte, lână, ouă.
3. Asimilarea de către studenţi a cunoştinţelor referitoare la morfologia corpului animal în seria animală, în strânsă legătură cu principalele producţii animale.
EnglezăDobândirea abilităţilor necesare pentru a putea de a utiliza cu succes limba engleză  – citit, scris, comunicare orală – în orice context general şi profesional. Dezvoltarea competenţelor de comunicare şi relaţionare profesională în limba engleză şi a capacităţii de învăţare autonomă pe tot parcursul vieţii. Dezvoltarea competenţelor de comunicare scrisă în limba engleză.

Franceză 1

Franceză 2

Disciplina de limba franceză pentru anul I urmărește învățarea şi aprofundarea noțiunilor de bază în privința gramaticii, lexicului și comunicării limbii franceze, urmărindu‐se astfel dezvoltarea aptitudinilor de comprehensiune şi de producere a mesajelor scrise şi orale.
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Educație fizică 
Activități de voluntariat 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL

Biochimie 1 

Biochimie 2

Cursul „Biochimie” pune la dispoziţia studenţilor informaţii de specialitate necesare pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a proceselor chimice şi biochimice ce au loc în organismele vii în timpul dezvoltării lor şi în cursul proceselor ulterioare de prelucrare biotehnologică. Prin prezentarea principalelor componente biochimice ale organismelor vegetale şi animale, a rolului lor biochimic, biologic şi fiziologic se asigură înţelegerea corectă a proceselor ce au loc în diferite perioade de dezvoltare. Cunoaşterea compoziţiei biochimice a materiei prime supusă proceselor biotehnologice şi a produselor finite, precum şi cunoaşterea transformările biochimice care au loc la nivelul acestora în procesele metabolice din organism vor constitui noţiuni de bază pentru iniţializarea şi monitorizarea diferitelor procese biotehnologice, pentru utilizarea corectă a biotehnologiilor.
GeneticăDobândirea unor cunoştinţe teoretice şi practice referitoare la bazele genetice ale anumitor procese fundamentale, la aspectele cantitative ale moştenirii caracterelor genetice şi la aplicaţiile acestora.
Biotehnologie generală și instalații biotehnologiceÎnsuşirea cunoştinţelor de bază din domeniul biotehnologiei cu aplicaţii practice în agricultură, industria farmaceutică, industria alimentară şi medicină veterinară.
Învățarea studentului să elaboreze un proces biotehnologic, în condiții de laborator și pilot, în vederea obținerii de produse biologic active utilizate în domeniul agroalimentar, medical veterinar, farmaceutic și în industria de medicamente.
Nutriție și alimentațieÎnsuşirea elementelor de bază teoretice şi utilizarea conceptelor de bază din ştiinţa alimentelor referitoare la compoziție, rol funcțional și importanță în alimentație.
Cunoaşterea şi înțelegerea rolului educației nutriționale în alimentație.
Calculul şi interpretarea valorii nutritive și a valorii energetice a produselor alimentare.
Cunoașterea factorilor intrinseci și extrinseci care influențează valorea nutritivă a produselor alimentare.
Cunoașterea efectului tehnologiilor de prelucrare asupra calităţilor nutriţionale ale alimentelor.
Dezvoltarea interesului pentru înţelegerea importanţei notiunilor si principiile de baza ale nutriției umane şi a calităţilor nutriţionale ale alimentelor în asigurarea stării de sănătate a populaţiei.
Bazele inginerieiObiectivul general al disciplinei constă în crearea unei baze de cunoştinţe şi abilităţi în domeniul ingineriei.
Biologie molecularăDobândirea unor cunoştinţe teoretice şi practice referitoare la bazele genetice a anumitor procese fundamentale de codificare, transmitere, traducere şi de reglare a informaţiei genetice la procariote şi eucariote. Asigurarea cunoştinţelor referitoare la procesul de obţinere a organismelor modificate genetic.
Culturi de celule și țesuturiÎnsuşirea deprinderii de a opera logic, deductiv şi creativ cu noţiunile teoretice de bază privind aplicaţii ale tehnicilor pentru culturi de celule şi ţesuturi în propagarea şi ameliorarea plantelor prin metode biotehnologice moderne.
Enzimologie generalăDeprinderea competențelor teoretice și practice specifice enzimologiei generale pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a proceselor metabolice ce au loc la nivel molecular, în organismele vegetale, animale sau microbiene, în diversele etape ale dezvoltării lor. Studenții vor putea utiliza conceptele fundamentale dobândite pentru rezolvarea unor probleme practice, dar si pentru aprofundarea unor discipline de specialitate in domeniul biotehnologiilor
ToxicologieÎnţelegerea importanţei disciplinei Toxicologie, a legăturii cu celalalte discipline fundamentale, a implicaţiilor ei în diverse domenii de activitate, precum şi însuşirea cunoştinţelor referitoare la principiile toxicologiei, la formarea abilităţilor necesare pentru aprecierea nivelului de toxicitate a unei substanţe şi influenţa sa asupra stării de sănătate. Cunoaşterea şi utilizarea adecvată a noţiunilor specifice disciplinei. Însuşirea cunoştinţelor referitoare la metodele moderne de detecţie a unor substanţe toxice, cunoaşterea unor noţiuni de legislaţie în domeniul toxicologiei.
Instalatii BiotehnologicePrezentarea celor mai importante procese și operații tip din industria biotehnologică;
Dezvoltarea abilităților de calcul ingineresc;
Studiul aspectelor constructive – funcționale ale principalelor utilaje din instalațiile industriale;
Însușirea metodelor de predimensionare a utilajelor și instalațiilor specifice din industria biotehnologică.
Fiziologia PlantelorCunoaşterea, înţelegerea terminologiei, definiţiilor, conceptelor, mecanismelor de desfăşurare a proceselor vitale din plante, precum şi utilizarea lor adecvată în explicarea mecanismelor biologice ce stau la baza biotehnologiilor vegetale;

Utilizarea cunoştinţelor de bază pentru explicarea şi interpretarea unor variate tipuri de răspuns a plantelor la condiţii optime sau nefavorabile de mediu, pe parcursul vieţii active, în perioada de dormanţă şi post-recoltă; identificarea factorilor cu impact asupra producţiei agricole şi managementul acestora în scopul promovării agriculturii durabile;

Aplicarea unor principii şi metode de bază, atât clasice, cât şi moderne pentru evidenţierea proceselor fiziologice din plante şi stabilirea unor indicatori fiziologici utili în ameliorarea şi transformarea genetică a plantelor;

Utilizarea adecvată de criterii şi metode standard de evaluare a capacităţii de adaptare a plantelor la condiţii noi de viaţă, inclusiv pentru stabilirea unor indicatori fiziologici privind rezistenţa plantelor la factori de stres biotic şi abiotic sau/şi prezervarea calităţii produselor horticole în perioada post recoltă.

Evaluarea calitativa si cantitativa a principalelor procese fiziologice care se desfăşoară în plante aflate în condiţii optime sau nefavorabile de mediu, utilizand criterii si metode specifice; prelucrarea si interpretarea rezultatelor; formularea de judecăţi de valoare referitoare la raspunsul plantelor la conditiile de mediu sau de cultura, precum si la modul în care acestea au influenţat calitatea produsului obţinut sau timpul în care acesta s-a produs;

Elaborarea de proiecte profesionale cu utilizarea unor principii şi metode specifice fiziologiei plantelor în scopul evaluării practice a impactului bioproceselor (agricole, alimentare, biofarmaceutice) asupra mediului înconjurător.

PracticaCorelarea cunoștințelor dobândite pe perioada studiilor cu realitatea mediului economic din domeniul Biotehnologic.

 

DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Botanică și fiziologie vegetalăCunoaşterea, înţelegerea terminologiei, definiţiilor, conceptelor, mecanismelor de desfăşurare a proceselor vitale din plante, precum şi utilizarea lor adecvată în explicarea mecanismelor biologice ce stau la baza biotehnologiilor vegetale;
Utilizarea cunoştinţelor de bază pentru explicarea şi interpretarea unor variate tipuri de răspuns a plantelor la condiţii optime sau nefavorabile de mediu, pe parcursul vieţii active, în perioada de dormanţă şi post-recoltă; identificarea factorilor cu impact asupra producţiei agricole şi managementul acestora în scopul promovării agriculturii durabile;
Aplicarea unor principii şi metode de bază, atât clasice, cât şi moderne pentru evidenţierea proceselor fiziologice din plante şi stabilirea unor indicatori fiziologici utili în ameliorarea şi transformarea genetică a plantelor;
Utilizarea adecvată de criterii şi metode standard de evaluare a capacităţii de adaptare a plantelor la condiţii noi de viaţă, inclusiv pentru stabilirea unor indicatori fiziologici privind rezistenţa plantelor la factori de stres biotic şi abiotic sau/şi prezervarea calităţii produselor horticole în perioada post recoltă.
Evaluarea calitativa si cantitativa a principalelor procese fiziologice care se desfăşoară în plante aflate în condiţii optime sau nefavorabile de mediu, utilizand criterii si metode specifice; prelucrarea si interpretarea rezultatelor; formularea de judecăţi de valoare referitoare la raspunsul plantelor la conditiile de mediu sau de cultura, precum si la modul în care acestea au influenţat calitatea produsului obţinut sau timpul în care acesta s-a produs;
Elaborarea de proiecte profesionale cu utilizarea unor principii şi metode specifice fiziologiei plantelor în scopul evaluării practice a impactului bioproceselor (agricole, alimentare, biofarmaceutice) asupra mediului înconjurător.
Anatomie și fiziologie animală1. Prezentarea aparatelor şi a sistemelor corpului animal în seria animală în vederea însuşirii de către studenţi.
2. Însuşirea regiunilor corporale, inclusiv baza lor anatomică în corelaţie cu principalele producţii animale şi anume: carne, lapte, lână, ouă.
3. Asimilarea de către studenţi a cunoştinţelor referitoare la morfologia corpului animal în seria animală, în strânsă legătură cu principalele producţii animale.

Franceza 1 

Franceză 2

Disciplina de limba franceză pentru anul I urmărește învățarea şi aprofundarea noțiunilor de bază în privința gramaticii, lexicului și comunicării limbii franceze, urmărindu‐se astfel dezvoltarea aptitudinilor de comprehensiune şi de producere a mesajelor scrise şi orale.
Botanica– Însuşirea deprinderii de a opera logic, deductiv şi creativ cu noţiunile teoretice de bază privind cunoaşterea morfologiei plantelor și familiarizarea cu varietatea organismelor clasificate în categoria plantelor, atât în vederea înmulţirii structurilor vegetale cât şi în vederea obţinerii de bioproduse.
EnglezăDobândirea abilităţilor necesare pentru a putea de a utiliza cu succes limba engleză  – citit, scris, comunicare orală – în orice context general şi profesional. Dezvoltarea competenţelor de comunicare şi relaţionare profesională în limba engleză şi a capacităţii de învăţare autonomă pe tot parcursul vieţii. Dezvoltarea competenţelor de comunicare scrisă în limba engleză.
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Educație fizică 
Activități de voluntariat 
DENUMIREAOBIECTIV GENERAL
Biotehnologii alimentareAprofudarea cunoştinţelor de biotehnologie specifice domeniului biotehnologiilor alimentare. Intelegerea si cunoasterea proceselor fermentative utilizate în obţinerea alimentelor. Utilizarea ingredientilor alimentari (enzime, acizi alimentari, proteine, vitamine si minerale) in procesele biotehnologice. Organisme modificate genetic cu rol în alimentatie. Studiul metodelor şi tehnicilor de conducere a bioproceselor alimentare.
Inginerie geneticăAsigurarea cunoştinţelor referitoare la principiile de baza ale ingineriei genetice, de la izolarea si caracterizarea acizilor nucleici, la metodele de obtinere a genelor de interes, la vectorii de clonare, la metodele de „construire” a moleculelor de ADNrec, pana la principalele metode de tranfer a informatiei genetice.
Însuşirea bazelor teoretice şi practice ale metodologiei de obţinere a moleculelor de ADN recombinant.
Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi modificare a genomului diferitelor categorii de organisme.
Dobandirea de abilitati practice de izolare si caracterizare a ADN si ARN, precum si de clonare moleculară.
Organisme modificate geneticAsigurarea cunoştinţelor referitoare la procesul de obţinere a organismelor modificate genetic şi aspectelor etice legate de acesta. Însuşirea bazelor teoretice şi practice ale metodologiei de obţinere a moleculelor de ADN recombinant şi a organismelor transgenice. Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi modificare a genomului diferitelor categorii de organisme.
Microbiologia produselor alimentare

Cunoașterea principalelor grupe de microorganisme de interes pentru industria alimentară din punct de vedere morfologic, fiziologic și molecular

Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi funcţionare a microorganismelor implicate în procesele de obţinere a diverselor produse alimentare;

Înţelegerea particularităţilor fiziologice şi genetice ale microorganismelor cu semnificaţie pentru industria alimentară;

Dobândirea unor cunoştinţe teoretice şi practice referitoare la implicarea microorganismelor în procesele de fabricaţie a unor alimente şi la semnificaţia acestora în procesele de contaminare şi degradare a alimentelor.

Enzimologie specială1. Descrierea procedurilor disponibile si principiile implicate in procesele de separare, purificare, caracterizare si utilizare a proteinelor/enzimelor din variate surse biologice.
2. Prezentarea si evaluarea metodelor de imobilizare a enzimelor si caracterizarea preparatelor enzimatice imobilizate.
Materii prime vegetale și animale pentru industria alimentarăObiectivul general al disciplinei presupune însuşirea cunoştinţelor referitoare la materiile prime de origine vegetală şi animală necesare pentru a lua decizii referitoare la desfăşurarea în condiţii optime a procesului tehnologic în care vor fi utilizate.
Obiectivele specifice presupun cunoaşterea indicatorilor de calitate ai materiilor prime vegetale şi animale destinate procesării, precum și utilizare şi înţelegerea metodelor de analiză specifice materiilor prime de origine vegetală şi animală.
Chimia alimentuluiInsusirea noţiunilor fundamentale privind compoziţia chimică a materiei prime şi a alimentelor de origine animală sau vegetală, modificările survenite pe durata prelucrării si pastrarii acestora, precum si modul in care aceste transformari influenteaza calitatea produsului finit.
Lucrările practice au ca scop utilizarea tehnici reprezentative de determinare a compoziţiei şi a calităţii alimentelor, astfel incat studentii sa dobandeasca aptitudini de lucru in laborator, precum si abilitati de interpretare a rezultatelor si de evaluare a semnificatiei acestora.
Siguranță alimentarăÎnsuşirea elementelor de bază teoretice legate de concetul de siguranța alimentară.
Înțelegerea rolului și a principiilor sistemului HACCP, precum si a etapelor de implementare a sistemului HACCP.
Însuşirea noțiunilor necesare pentru identificarea pericolelor pe un flux tehnologic al produselor agro-alimentare și pentru propunerea și aplicarea unor măsuri corective adecvate.
Însuşirea elementelor de bază necesare pentru dezvoltarea unor studii de caz privind implementarea sistemului HACCP.
Tehnologii frigorificeÎnsuşirea de către studenţi a elementelor de bază teoretice şi practice ale tehnicii şi tehnologiilor frigorifice.
Cunoaşterea fundamentelor ştiinţifice ale procesării procesării prin frig a materiilor prime şi semifabricatelor alimentare perisabile;
Cunoaşterea tehnicilor şi metodelor de conservare a produselor perisabile;
Însuşirea aspectelor tehnologice şi tehnice ale lanţului frigorific al produselor refrigerate şi congelate;
Aspecte legate de calitatea şi siguranţa produselor alimentare pe tot lanţul frigorific.
Tehnică experimentalăCunoaşterea şi folosirea planurilor de experimentare, exploatarea corectă a rezultatelor experimentale precum şi prezentarea rezultatelor într-un mod stiintific.
Dezvoltarea abilitaţilor de planificarea a experimentelor si interpretarea rezultatelor din domeniul biotehnologiilor
Tehnologii de prelucrare a materiilor prime de origine vegetală și animalăObiectivul general al disciplinei constă în crearea unei baze de cunoştinţe tehnologice şi abilităţi în domeniul industriei alimentare, precum și în dezvoltarea unor aptitudini practice generale pentru supravegherea, conducerea, analiza şi proiectarea unor tehnologii alimentare de la materii prime până la produs finit, ceea ce dă posibilitatea absolventului de a lucra în orice domeniu al industriei alimentare.
Obiectivele specifice ale discipline vizează:
– Cunoaşterea indicatorilor de calitate ai materiilor prime de origine animală și vegetală, a semifabricatelor și a produselor finite.
– Cunoașterea operațiilor tehnologice și a principiilor de funcționare ale utilajelor din industria alimentară.
– Cunoaşterea caracteristicilor structurale şi chimice ale materiilor prime de origine animală și vegetală, a semifabricatelor și a produselor finite.
  
Practică 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Biotehnologia enzimelor și proteinelor Deprinderea competențelor teoretice și practice specifice disciplinei Biotehnologia enzimelor si proteinelor pentru a obtine produse biotehnologice microbine (proteine, enzime) cu diverse utilizari in industrie, agricultura, medicina si protectia mediului.
1. Aprofundarea cunostiintelor asociate cu obtinerea produselor biotehnologice microbiene (enzime, proteine)
2. Realizarea de corelatii intre diverse notiuni pentru a elabora un proces de biosinteza microbiana
3. Deprinderea unor abilitati practice pentru realizarea proceselor biotehnologice microbiane care asigura obtinerea de enzime si proteine
Biotehnologie industrială 
Informatică aplicată în biotehnologii Asimilarea de către studenți a cunoștințelor de utilizare şi programare a calculatoarelor în interes bioinformatic. Cunoașterea unor suite de aplicații specifice. Dobândirea de către studenți a cunoștințelor teoretice și practice cu privire la aplicații informatice utilizate în domeniul bioinformaticii.
Modelarea proceselor biotehnologice 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Limbi străine 

Tehnologii extractive în industria alimentară

 

Activități de voluntariat

 
DENUMIREOBIECTIVE GENERALE
Proiectarea instalațiilor biotehnologicePrezentarea elementelor teoretice necesare realizarii proiectelor tehnologice. Insusirea metodelor simplificate / sinteza a proceselor tehnologice;
Aprofundarea abilitatilor de calcul tehnic.
Condiționarea și conservarea produselor biotehnologicePrezentarea principiilor de bază teoretice şi practice ale metodelor si tehnologiilor de condiţionare şi conservare a produselor biotehnologice. Însușirea principiilor teoretice privind managementul proceselor tehnologice de condiționare și conservare.
Formarea unor deprinderi practice în domeniul analizelor fizico-chimice si microbiologice ale produselor biotehnologice în vederea asigurării și controlului condiționării și conservării produselor biotehnologice.
Controlul și expertiza produselor biotehnologiceDisciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiuni de biochimie, tehnologii și instalații, microbiologie și partea legislativă în domeniul calității produselor biotehnologice.
Familiarizarea studenţilor cu regulamentele în viogaore
Utilizarea aplicaţiilor informatice necesare activităţii de control a calității
Formarea abilităţilor necesare pentru interpretarea corectă aunor rezultate de laborator
Dezvoltarea capacităţii studentului de a înţelege complexitatea activităţii de control a calității;
Aditivi și ingrediente pentru industria alimentarăDeprinderea competențelor teoretice și practice pentru utilizarea aditivilor in industria alimentara, in contextul sigurantei alimentare. Ofera studentilor cunostinte referitoare la rolul, structura si proprietatile aditivilor alimentari. Contribuie la o intelegere detaliata a necesitatii utilizarii aditivilor alimentari in stransa corelatie cu limitele si restrictiile de folosire a acestora.
Contabilitate și analiza economico-financiarăDisciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiuni de contabilitate si analiza economico – financiara, notiuni specifice contabilitatii. Acestea se referă la planificarea, organizarea, coordonarea, conducerea si controlul unei unitati din domeniu, în atenţie fiind procedeele specifice contabilității și metodele economice de investigaţie şi analiză economică.
Biotehnologii de reciclare a produselor rezidualeDezvoltarea de competenţe profesionale privind gestionarea sustenabilă a proceselor biotehnologice de tratare a bio-deşeurilor generate de agricultură, industria alimentară, comercializarea produselor agro-alimentare etc., integrarea lor în economia circulară şi valorificarea eficientă a bio-resurselor.
Legislație biotehnologică și bioeticăFamiliarizarea studenţilor cu un minim vocabular juridic;
Cunoașterea reglementărilor naționale, europene și internaționale în materie/sectoarele conexe și înțelegerea necesităţii implementarii reglementarilor în România;
Insuşirea dispoziţiilor legale referitoare la OGM de către studenţi în vederea desfăşurării în viitor a unor activităţi în conformitate cu cerinţele legale pentru prevenirea oricărui risc pentru sanatatea umana si a mediului
Problematizarea aspectelor conflictuale ale progresului stiintific si a tehnologiilor de vârf în raport cu valorile etice consacrate
Managementul și marketingul produselor biotehnologiceDisciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiunile economice specific managementului si marketingului produselor biotehnologice și își propune dezvoltarea de competențe legate de bazele managementului organizației, dar și cunoaşterea pieţei, în atenţie fiind metodele economice de investigaţie şi analiză economică ale cererii şi ofertei în cadrul schimburilor de mărfuri. Cunoașterea proceselor de management și a funcțiilor managementului organizației.
Pregătirea studentului cu lucrul in echipa, responsabilizarea acestuia in luarea deciziilor, elaborarea protocoalelor de lucru
Managementul calitățiiDezvoltarea capacitătii de a avea o vedere de ansamblu asupra etapelor ce trebuie parcurse în vederea implementarii, monitorizării şi dezvoltării unui Sistem de Managementul Calitatii în cadrul unei organizaţii.
Tehnologia Produselor FermentativeStudiul biotehnologiilor şi bioproceselor de obtinere a produselor fermentative: vin, bere, oţet.
Practica 
Elaborare lucrare diplomă 
  
DENUMIREOBIECTIV GENERAL

Industrializarea produselor agro-alimentare

Valorificarea subproduselor din industria alimentară

Prezentare a tehnologiilor alimentare, inclusiv tehnologia de ambalare, cu consideratii generale privind materiile prime, ingredienți și aditivi utilizați în procesarea alimentelor, în contextul asigurării siguranței și securității alimentare. Dezvoltarea la studenți a abilităților de lucru în laborator, pentru determinarea calității produselor agroalimentare și a calității ambalajelor de uz alimentar. Familiarizarea cu termenii și indicatorii de calitate ai alimentelor, ai standardelor de calitate și ai normelor și normativelor în vigoare.

Biotehnologii de obținere a culturilor starter pentru industria alimentară

Obținerea coloranților, aromelor și vitaminelor prin biotehnologii

Deprinderea de competențe biotehnologice specifice valorificării tulpinilor microbiene starter în industria alimentară, realizarea de procese biotehnologice microbiene aplicabile în industria alimentară ce au la bază tehnologii fermentative.
– Insușirea conceptelor, teoriilor şi metodelor de bază ale proceselor biotehnologice de obținere a tulpinilor starter.
– Cunoașterea tehnologiilor in vitro în vederea simulării microbiotei umane.
– Deprinderea cunoștințelor de acțiune asupra principalelor materii prime din industria alimentară.

DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Limbi străine 

Managementul igienei alimentare

 

Activități de voluntariat

 
Promovare examen de diplomă