Biotehnologii Agricole
Scopul programului este de a pregăti ingineri în domeniul biotehnologiei cu cunoștințe solide în domeniul biochimiei, microbiologiei, fiziologiei plantelor, geneticii tradiționale și moleculare. Un accent deosebit se pune pe cunoașterea teoretică și practică a metodelor biotehnologice de obţinere a noi soiuri cu caracteristici îmbunătăţite, a mijloacelor de combatere a bolilor și dăunătorilor plantelor prin utilizarea de bioproduse biotehnologice, obținerea și utilizarea resurselor de origine vegetală și microbiană în scopul izolării şi purificării unor compuşi utili.
Competente profesionale:
- analizeaza substante chimice
- aplica masuri de prevenire a bolilor
- utilizeaza echipamente specializate
- asigura conservarea resurselor naturale
- monitorizeaza calitatea apei
- creeaza retete de bauturi utilizând specii botanice
- colecteaza esantioane în vederea analizei
- examineaza esantioane de productie
- utilizeaza echipament de analiza chimica
- realizeaza experimente chimice
- analizeaza date experimentale de laborator
- prezinta rezultatele analizelor
- identifica caracteristici ale plantelor
- efectueaza cercetari privind flora
- colecteaza date experimentale
- calibreaza echipamente de laborator
- efectueaza teste de laborator
- efectueaza simulari de laborator
- amesteca produse chimice
- lucreaza cu substante chimice respectând normele de siguranta
- îmbunatateste procese chimice
- efectueaza analize microbiologice ale alimentelor
- identifica factorii care determina modificari ale alimentelor în timpul depozitarii
- depisteaza microorganisme
- disemineaza rezultatele în rândul comunitatii stiintifice
- aplica tehnici de analiza statistica
- aplica principiile eticii si integritatii stiintifice în activitatile de cercetare
- scrie publicatii stiintifice
- publica lucrari de cercetare academice
- efectueaza cercetare stiintifica
- elaboreaza propuneri de cercetare
- întocmeste rapoarte de lucru
- analizeaza rapoartele de lucru formulate în scris
- efectueaza cercetare de teren
- studiaza teme
- desfasoara audituri la locul de munca
- supravegheaza aplicarea nutrientilor
- cerceteaza îmbunatatirea randamentului recoltelor
- aplica proceduri de siguranta în laborator
- aplica metoda HACCP (analiza riscurilor si punctele critice de control)
Absolvenţii acestei specializări pot fi angajaţi în domenii variate: laboratoare de ameliorare a plantelor (obţinere de soiuri noi sau elaborarea de biotehnologii eficiente pentru obţinerea de material vegetal cu caracteristici îmbunătăţite) sau de micropropagare; laboratoare de control fitosanitar şi diagnostic; laboratoare sau unitati industriale de prelucrare a materiilor prime de natură vegetală în scopul obţinerii unor compuşi utili (furaje, aditivi alimentari, enzime, compuşi chimici cu acţiune farmacologică, biopesticide, biostimulatori etc.); laboratoare cu activitate în domeniul protecţiei mediului (bioremediere, refacerea biologică a unor zone poluate prin utilizarea unor specii vegetale specifice, rezistente); în agenţii şi organisme care gestionează şi exploatează raţional resursele naturale; învăţământ; cercetare ştiinţifică.
Descoperă planurile de învățământ
ANUL I - Discipline obligatorii
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Matematică și biostatistică |
|
| Biofizică |
|
| Microbiologie generală |
|
| |
| Biologie celulară |
|
| Utilizarea calculatorului |
|
| Chimie analitică și analiza instrumentală |
|
| Ecologie și protecția mediului |
|
| Chimie organica | Insusirea unor notiuni fundamentale privind structura, proprietăţile şi transformările compuşilor organici, ca parte integrantă a lumii vii; cunoaşterea aspectelor teoretice şi practice esenţiale ale chimiei organice, indispensabilă dezvoltării biotehnologiilor aplicabile in diferite domenii. |
| Practică | Corelarea cunoștințelor dobândite pe perioada studiilor cu realitatea mediului economic din domeniul Biotehnologic. |
ANUL I - Discipline optionale
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Botanică | Dezvoltarea deprinderii de a opera logic, deductiv şi creativ cu noţiunile teoretice de bază privind citologia vegetală şi histologia vegetală. |
| Anatomie | |
| Dobândirea abilităţilor necesare pentru a putea de a utiliza cu succes limba engleză – citit, scris, comunicare orală – în orice context general şi profesional. Dezvoltarea competenţelor de comunicare şi relaţionare profesională în limba engleză şi a capacităţii de învăţare autonomă pe tot parcursul vieţii. Dezvoltarea competenţelor de comunicare scrisă în limba engleză. | |
| Disciplina de limba franceză pentru anul I urmărește învățarea şi aprofundarea noțiunilor de bază în privința gramaticii, lexicului și comunicării limbii franceze, urmărindu‐se astfel dezvoltarea aptitudinilor de comprehensiune şi de producere a mesajelor scrise şi orale. |
ANUL I - Discipline facultative
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Educație fizică | |
| Activități de voluntariat |
ANUL II - Discipline obligatorii
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Cursul „Biochimie” pune la dispoziţia studenţilor informaţii de specialitate necesare pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a proceselor chimice şi biochimice ce au loc în organismele vii în timpul dezvoltării lor şi în cursul proceselor ulterioare de prelucrare biotehnologică. Prin prezentarea principalelor componente biochimice ale organismelor vegetale şi animale, a rolului lor biochimic, biologic şi fiziologic se asigură înţelegerea corectă a proceselor ce au loc în diferite perioade de dezvoltare. Cunoaşterea compoziţiei biochimice a materiei prime supusă proceselor biotehnologice şi a produselor finite, precum şi cunoaşterea transformările biochimice care au loc la nivelul acestora în procesele metabolice din organism vor constitui noţiuni de bază pentru iniţializarea şi monitorizarea diferitelor procese biotehnologice, pentru utilizarea corectă a biotehnologiilor. | |
| Genetică | Dobândirea unor cunoştinţe teoretice şi practice referitoare la bazele genetice ale anumitor procese fundamentale, la aspectele cantitative ale moştenirii caracterelor genetice şi la aplicaţiile acestora. |
| Biotehnologie generală și instalații biotehnologice | Însuşirea cunoştinţelor de bază din domeniul biotehnologiei cu aplicaţii practice în agricultură, industria farmaceutică, industria alimentară şi medicină veterinară. Învățarea studentului să elaboreze un proces biotehnologic, în condiții de laborator și pilot, în vederea obținerii de produse biologic active utilizate în domeniul agroalimentar, medical veterinar, farmaceutic și în industria de medicamente. |
| Nutriție și alimentație | Însuşirea elementelor de bază teoretice şi utilizarea conceptelor de bază din ştiinţa alimentelor referitoare la compoziție, rol funcțional și importanță în alimentație. Cunoaşterea şi înțelegerea rolului educației nutriționale în alimentație. Calculul şi interpretarea valorii nutritive și a valorii energetice a produselor alimentare. Cunoașterea factorilor intrinseci și extrinseci care influențează valorea nutritivă a produselor alimentare. Cunoașterea efectului tehnologiilor de prelucrare asupra calităţilor nutriţionale ale alimentelor. Dezvoltarea interesului pentru înţelegerea importanţei notiunilor si principiile de baza ale nutriției umane şi a calităţilor nutriţionale ale alimentelor în asigurarea stării de sănătate a populaţiei. |
| Bazele ingineriei | Obiectivul general al disciplinei constă în crearea unei baze de cunoştinţe şi abilităţi în domeniul ingineriei. Obiectivele specifice presupun crearea unei baze solide de cunoştinţe inginereşti asupra componentelor care intră în structura desenelor tehnice, precum și analiza şi calculul bilanțurilor de materiale. |
| Biologie moleculară | Dobândirea unor cunoştinţe teoretice şi practice referitoare la bazele genetice a anumitor procese fundamentale de codificare, transmitere, traducere şi de reglare a informaţiei genetice la procariote şi eucariote. Asigurarea cunoştinţelor referitoare la procesul de obţinere a organismelor modificate genetic. |
| Culturi de celule și țesuturi | Însuşirea deprinderii de a opera logic, deductiv şi creativ cu noţiunile teoretice de bază privind aplicaţii ale tehnicilor pentru culturi de celule şi ţesuturi în propagarea şi ameliorarea plantelor prin metode biotehnologice moderne. |
| Enzimologie generală | Deprinderea competențelor teoretice și practice specifice enzimologiei generale pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a proceselor metabolice ce au loc la nivel molecular, în organismele vegetale, animale sau microbiene, în diversele etape ale dezvoltării lor. Studenții vor putea utiliza conceptele fundamentale dobândite pentru rezolvarea unor probleme practice, dar si pentru aprofundarea unor discipline de specialitate in domeniul biotehnologiilor |
| Toxicologie | Înţelegerea importanţei disciplinei Toxicologie, a legăturii cu celalalte discipline fundamentale, a implicaţiilor ei în diverse domenii de activitate, precum şi însuşirea cunoştinţelor referitoare la principiile toxicologiei, la formarea abilităţilor necesare pentru aprecierea nivelului de toxicitate a unei substanţe şi influenţa sa asupra stării de sănătate. Cunoaşterea şi utilizarea adecvată a noţiunilor specifice disciplinei. Însuşirea cunoştinţelor referitoare la metodele moderne de detecţie a unor substanţe toxice, cunoaşterea unor noţiuni de legislaţie în domeniul toxicologiei. |
| Practică | Corelarea cunoștințelor dobândite pe perioada studiilor cu realitatea mediului economic din domeniul Biotehnologic. |
ANUL II - Discipline optionale
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Botanică și fiziologie vegetală |
|
| Anatomie și fiziologie animală |
|
| Engleză | Dobândirea abilităţilor necesare pentru a putea de a utiliza cu succes limba engleză – citit, scris, comunicare orală – în orice context general şi profesional. Dezvoltarea competenţelor de comunicare şi relaţionare profesională în limba engleză şi a capacităţii de învăţare autonomă pe tot parcursul vieţii. Dezvoltarea competenţelor de comunicare scrisă în limba engleză. |
| Disciplina de limba franceză pentru anul I urmărește învățarea şi aprofundarea noțiunilor de bază în privința gramaticii, lexicului și comunicării limbii franceze, urmărindu‐se astfel dezvoltarea aptitudinilor de comprehensiune şi de producere a mesajelor scrise şi orale. |
ANUL II - Discipline facultative
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Educație fizică | |
| Activități de voluntariat | |
ANUL III - Discipline obligatorii
| DENUMIREA | OBIECTIV GENERAL |
| Biotehnologii fementative | Studiul biotehnologiilor şi bioproceselor in obţinerea de produse de fermentaţie vegetală. |
| Inginerie genetică | Asigurarea cunoştinţelor referitoare la principiile de baza ale ingineriei genetice, de la izolarea si caracterizarea acizilor nucleici, la metodele de obtinere a genelor de interes, la vectorii de clonare, la metodele de „construire” a moleculelor de ADNrec, pana la principalele metode de tranfer a informatiei genetice. Însuşirea bazelor teoretice şi practice ale metodologiei de obţinere a moleculelor de ADN recombinant. Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi modificare a genomului diferitelor categorii de organisme. Dobandirea de abilitati practice de izolare si caracterizare a ADN si ARN, precum si de clonare moleculară. |
| Organisme modificate genetic | Asigurarea cunoştinţelor referitoare la procesul de obţinere a organismelor modificate genetic şi aspectelor etice legate de acesta. Însuşirea bazelor teoretice şi practice ale metodologiei de obţinere a moleculelor de ADN recombinant şi a organismelor transgenice. Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi modificare a genomului diferitelor categorii de organisme. |
| Deprinderea competenţelor teoretice şi practice privind tehnologiile de cultură a speciilor horticole | |
| Enzimologie specială | Descrierea procedurilor disponibile si principiile implicate in procesele de separare, purificare, caracterizare si utilizare a proteinelor/enzimelor din variate surse biologice. Prezentarea si evaluarea metodelor de imobilizare a enzimelor si caracterizarea preparatelor enzimatice imobilizate. |
| Tehnologii frigorifice | Însuşirea de către studenţi a elementelor de bază teoretice şi practice ale tehnicii şi tehnologiilor frigorifice. Cunoaşterea fundamentelor ştiinţifice ale procesării procesării prin frig a materiilor prime şi semifabricatelor alimentare perisabile; Cunoaşterea tehnicilor şi metodelor de conservare a produselor perisabile; Însuşirea aspectelor tehnologice şi tehnice ale lanţului frigorific al produselor refrigerate şi congelate; Aspecte legate de calitatea şi siguranţa produselor alimentare pe tot lanţul frigorific. |
Asigurarea cunoştinţelor referitoare la epidemiologia bolilor plantelor, la modul de combatere integrata a bolilor plantelor, precum și la obtinerea și modul de acțiune al biopreparatelor utilizate in agricultură. Instruirea studentilor in domeniul fitopatologiei, al entomologiei si al biotehnologiilor de obtinere a biopreparatelor utilizate sau utilizabile in agricultura, a cunoasterii mecanismelor de actiune ale acestora, a modului de aplicare si a impactului pe care acestea il au asupra ecosistemelor. | |
| Prelucrarea materiilor prime de natura vegetala | Însuşirea cunoștințelor referitoare la materia primă, produsul finit, precum şi la desfăşurarea procesului tehnologic; Cunoașterea indicilor de calitate ai materiilor prime destinate procesării; Utilizarea şi înțelegerea de metode, tehnici de analiză, aplicaţii şi calcule tehnologice din sfera tehnologiei de prelucrare a materiilor prime; Interpretarea rezultatelor analizelor efectuate materiilor prime, produselor intermediare şi finite din industria alimentară. |
| Tehnică experimentală | Cunoaşterea şi folosirea planurilor de experimentare, exploatarea corectă a rezultatelor experimentale precum şi prezentarea rezultatelor într-un mod stiintific. Dezvoltarea abilitaţilor de planificarea a experimentelor si interpretarea rezultatelor din domeniul biotehnologiilor |
| Microbiologia solului | Cunoaşterea noţiunilor generale referitoare la microbiologia solului şi la biodiversitatea diferitelor medii naturale şi poluate Înțelegerea rolului vital jucat de microorganisme în ecosistemele terestre precum şi consecintele acţiunii lor asupra mediului înconjurător Utilizarea instrumentarului, materialului biologic şi a aparaturii specifice laboratorului de microbiologia solului; Consolidarea cunoştințelor şi deprinderilor practice legate de izolarea, caracterizarea, manipularea şi folosirea microorganismelor din sol Dezvoltarea profesională proprie |
| Tehnologia produselor fermentative | Însușirea de cunoștințe teoretice și practice legate de tehnologiile de obţinere a diferitelor produse de fermentaţie vegetală |
| Practică |
ANUL III - Discipline optionale
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Biotehnologii pentru obtinerea si conservarea nutreturilor | Aprofundarea cunostintelor privind biosinteza si conservarea produselor biotehnologice utilizate in nutritia animalelor. Invatarea studentului modalitatea de a elabora un proces biotehnologic, in conditii de laborator si pilot in vederea obtinerii si conservarii furajelor cu utilizare in zootehnie, in domeniul agricol. |
| Biotehnologii aplicate in acvacultura si apicultura | |
| Informatică aplicată în biotehnologii | Asimilarea de către studenți a cunoștințelor de utilizare şi programare a calculatoarelor în interes bioinformatic. Cunoașterea unor suite de aplicații specifice. Dobândirea de către studenți a cunoștințelor teoretice și practice cu privire la aplicații informatice utilizate în domeniul bioinformaticii. |
| Modelarea proceselor biotehnologice |
ANUL III - Discipline facultative
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Limbi străine | |
| Activități de voluntariat |
ANUL IV - Discipline obligatorii
| DENUMIRE | OBIECTIVE GENERALE |
| Ameliorarea plantelor prin metode biotehnologice | Completarea cunoştinţelor teoretice ale studentilor de la specializarea de Biotehnologii agricole cu instruirea practică privind aplicaţii ale tehnicilor de culturi de celule şi ţesuturi în micropropagarea şi ameliorarea plantelor de cultura de interes economic |
| Biotehnologii in pomicultura si viticultura | Deprinderea competențelor teoretice și practice specifice biotehnologiei vegetale pentru aplicații în pomicultură și viticultură. |
| Condiționarea și conservarea produselor biotehnologice | Prezentarea principiilor de bază teoretice şi practice ale metodelor si tehnologiilor de condiţionare şi conservare a produselor biotehnologice. Însușirea principiilor teoretice privind managementul proceselor tehnologice de condiționare și conservare. Formarea unor deprinderi practice în domeniul analizelor fizico-chimice si microbiologice ale produselor biotehnologice în vederea asigurării și controlului condiționării și conservării produselor biotehnologice. |
| Controlul și expertiza produselor biotehnologice | Disciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiuni de biochimie, tehnologii și instalații, microbiologie și partea legislativă în domeniul calității produselor biotehnologice. • Familiarizarea studenţilor cu regulamentele în viogaore • Utilizarea aplicaţiilor informatice necesare activităţii de control a calității • Formarea abilităţilor necesare pentru interpretarea corectă aunor rezultate de laborator Dezvoltarea capacităţii studentului de a înţelege complexitatea activităţii de control a calității; |
| Prelucrarea materiilor prime de origine animala | Construirea unei structuri tehnologice în specialitatea industrializarea cărnii sau laptelui; Dezvoltarea unor aptitudini practice generale; Asigurarea pregătirii tehnologice a absolventului primului ciclu cu principiile tehnologiei cărnii din punct de vedere a tehnologiilor şi utilajelor, cât şi a modificărilor fizico-chimice şi biochimice din timpul procesării; Controlul procesului de fabricaţie. |
| Contabilitate și analiza economico-financiară | Disciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiuni de contabilitate si analiza economico – financiara, notiuni specifice contabilitatii. Acestea se referă la planificarea, organizarea, coordonarea, conducerea si controlul unei unitati din domeniu, în atenţie fiind procedeele specifice contabilității și metodele economice de investigaţie şi analiză economică. |
| Biotehnologii in floricultura si legumicultura | Deprinderea competențelor teoretice și practice specifice biotehnologiei aplicate pentru aplicații în culturile de legume si flori. |
| Biotehnologii de reciclare a produselor reziduale | Dezvoltarea de competenţe profesionale privind gestionarea sustenabilă a proceselor biotehnologice de tratare a bio-deşeurilor generate de agricultură, industria alimentară, comercializarea produselor agro-alimentare etc., integrarea lor în economia circulară şi valorificarea eficientă a bio-resurselor. |
| Legislație biotehnologică și bioetică | Familiarizarea studenţilor cu un minim vocabular juridic; Cunoașterea reglementărilor naționale, europene și internaționale în materie/sectoarele conexe și înțelegerea necesităţii implementarii reglementarilor în România; Insuşirea dispoziţiilor legale referitoare la OGM de către studenţi în vederea desfăşurării în viitor a unor activităţi în conformitate cu cerinţele legale pentru prevenirea oricărui risc pentru sanatatea umana si a mediului Problematizarea aspectelor conflictuale ale progresului stiintific si a tehnologiilor de vârf în raport cu valorile etice consacrate |
| Managementul și marketingul produselor biotehnologice | Disciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiunile economice specific managementului si marketingului produselor biotehnologice și își propune dezvoltarea de competențe legate de bazele managementului organizației, dar și cunoaşterea pieţei, în atenţie fiind metodele economice de investigaţie şi analiză economică ale cererii şi ofertei în cadrul schimburilor de mărfuri. Cunoașterea proceselor de management și a funcțiilor managementului organizației. Pregătirea studentului cu lucrul in echipa, responsabilizarea acestuia in luarea deciziilor, elaborarea protocoalelor de lucru |
| Managementul calității | Dezvoltarea capacitătii de a avea o vedere de ansamblu asupra etapelor ce trebuie parcurse în vederea implementarii, monitorizării şi dezvoltării unui Sistem de Managementul Calitatii în cadrul unei organizaţii. |
| Practică | |
| Elaborare lucrare diplomă |
ANUL IV - Discipline optionale
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Diagnosticul de laborator al bolilor plantelor | Asigurarea cunoștințelor referitoare la metodele moderne de laborator pentru diagnosticul bolilor plantelor. |
| Biotehnologii pentru obtinerea produselor fitoterapeutice |
ANUL IV - Discipline facultative
| DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
| Limbi străine | |
| Activități de voluntariat | |
| Promovare examen de diplomă |