Biotehnologie și siguranță alimentară

Programul are ca scop formarea de specialiști cu înaltă calificare care să poată identifica riscurile și aplica măsurile preventive necesare în producția unor alimente sigure, care să poată asigura educarea tuturor factorilor implicați pe intreg lanțul alimentar inclusiv a consumatorilor, pentru reducerea îmbolnăvirilor provocate de alimente. De asemenea, se are în vedere asigurarea unor competente generale: un înalt profesionalism în ariile de activitate conexe biotehnologiei; dezvoltarea abilitaţilor necesare pentru o cariera de succes, motivată; identificarea celor mai potrivite căi de colaborare cu specialişti din alte domenii pe baza muncii în echipă, dezvoltarea gândirii critice şi inovative.

Competențe profesionale

  • aplică bune practici de fabricație (BPF)

  • evaluează caracteristicile nutriționale ale alimentelor

  • aplică metoda HACCP (analiza riscurilor și punctele critice de control

  • aplică reglementări referitoare la fabricarea alimentelor și a băuturilor

  • aplică proceduri de siguranță în laborator

  • analizează eșantioane din alimente și băuturi

  • efectuează analize microbiologice ale alimentelor

  • efectuează analiza riscurilor legate de alimente

  • efectuează studii toxicologice

  • aplică metode științifice

  • aplică proceduri de siguranță în laborator

  • calibrează echipamente de laborator

  • monitorizează evoluțiile utilizate în industria alimentară

  • desfășoară activități de cercetare la nivel interdisciplinar

  • efectuează teste de laborator

  • redactează lucrări științifice, academice și documentație tehnică

  • ține pasul cu inovațiile din domeniul fabricării alimentelor

  • dezvoltă relații profesionale cu mediul științific și de cercetare

  • informează factorii de decizie cu privier la provocările legate de sănătate

  • selectează controlul riscurilor

  • aplică principiile eticii și integrității științifice în activitatea de cercetare

  • asistă la elaborarea documentației de laborator

  • gestionează laboratorul de fabricare a alimentelor

Competenţe transversale

  • gândește în mod inovator

  • demonstrează conștientizarea riscurilor pentru sănătate

  • aplică cunoștințe științifice, tehnologice și inginerești

  • aplică standard de igienă

  • conduce controlul calității

 

Absolventii îşi pot desfăşura activitatea ca: specialisti în industria alimentară, în auditarea sistemelor de calitate ale diverselor companii, în cadrul agentiilor, laboratoarelor şi organismelor cu responsabilitati în domeniul asigurarii siguranței alimentare, cercetatori în domeniul biotehnologiilor agro-alimentare, specialisti în firme de consultanta şi afaceri în domeniul biotehnologiilor alimentare, specialisti pentru programele de agricultură şi industrie alimentară sau pentru implementarea sistemelor de asigurare a sigurantei alimentare în cadrul unităţilor în care îşi desfăşoară activitatea, referenți în cadrul agențiilor naționale și a ministerelor de profil.

Programul de studiu asigură de asemenea cunoștintele şi abilităţile necesare pentru continuarea studiilor în programe doctorale în domeniul biotehnologiilor și al ingineriei alimentare.

Descoperă planurile de învățământ

 

DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Tendințe noi in microbiologia produselor alimentareAcumularea de cunoștințe referitoare la modificările apărute în microbiota produselor alimentare și la modalitățile de optimizare a proceselor și controlului microbiologic pe fluxul producției alimentare
Bazele asigurării calității in biotehnologie și industria alimentarăÎnsuşirea de către studenţi a elementelor de bază teoretice si a terminologiei legate de ”calitate”;
Cunoasterea sistemelor de calitate a produselor alimentare si metode de aplicare a acestora;
Toxicologie alimentară și metode moderne de analiză– Inţelegerea de ansamblu a importanţei disciplinei „Toxicologie alimentară”, a legăturii cu celalalte discipline fundamentale, precum şi însuşirea cunoştinţelor referitoare la principiile toxicologiei, la formarea deprinderilor necesare pentru aprecierea nivelului de toxicitate a alimentului şi influenţa sa asupra stării de sănătate;
– Dobandirea cunoştinţelor referitoare la metodele moderne de detecţie a substanţelor toxice din alimente, precum şi a limitelor admise în UE şi în România;
– Cunoaşterea şi utilizarea adecvată a noţiunilor specifice disciplinei de toxicologie alimentare;
– Cunoaşterea legislaţiei în domeniul toxicologiei alimentare, a normelor de respectare a siguranţei alimentului şi a metodelor de prevenire a contaminărilor.
Procese unitare și utilaje în biotehnologie si industria alimentarăCunoasterea principiilor fizico-chimice care stau la baza principalelor operatii care intervin in tehnologiile industriei alimentare.
Cunoaşterea fundamentelor ştiinţifice ale proceselor care au loc în sistemele materiale şi o serie de mijloace prin care pot fi definite sistemele materiale care se întâlnesc în industrie şi, respectiv în procesele biotehnologice;
Să cunoască legile fenomenelor de transfer care stau la baza operaţiilor unitare în industria de proces;
Sa cunoasca si sa utilizeze cele mai noi metode de procesare care pot fi folosite la prelucrarea produselor agricole in instalatii specifice;
Sa cunoasca factorii importanti care cu ajutorul carora se elaborara, monitoriza si implementa unor proiecte tehnice si tehnologice noi.
Tehnologii actuale de procesare in industria alimentară-Însusirea fundamentelor teoretice ale unor metode de procesare care stau la baza procedeelor de conservare non-termică şi non-chimică;
– Cunoaşterea mecanismelor referitoare la noi tehnici de procesare utilizate in industria alimentara.
– Înţelegerea fenomenelor care stau la baza obţinerii produselor alimentare minimal procesate cu risc microbiologic scăzut şi sigure pentru consumul uman;
– Însusirea bazelor tehnico-ştiinţifice ale procedeelor legate de aplicaţiile practice ale noilor tehnologii şi a factorilor de influenţă implicaţi în conservarea produselor alimentare minimal procesate.
Metode moderne de detectare a patogenilor și a organismelor modificate genetic din alimenteFamiliarizarea cu metodele de ultimă generație în ceea ce privește detecția patogenilor sau a OMG în alimente:
– înţelegerea tehnicilor moderne de identificare a microorganismelor nedorite ce pot contamina diferite produse alimentare;
– înţelegerea procesului de modificare genetică a organismelor;
– însuşirea metodelor de detectare şi identificare a patogenilor sau identificarea unor transgene în diferite produse sau materii prime de origine vegetală sau microbiană;
– însuşirea deprinderilor legate de manipularea în laborator a probelor, de utilizare a unor microorganisme, inclusiv modificate genetic, în procesele fermentative şi, nu în ultimul rând, de a asigura o analiză corectă a produselor alimentare sau a materiilor prime.
Analiza senzorialăÎnsuşirea de către studenţi a elementelor de bază teoretice si a terminologiei legate de analiza senzorială.
Înțelegerea implicării analizei senzoriale in studiul preferintelor consumatorilor.
Înțelegerea implicării analizei senzoriale in evaluarea calitatii produselor alimentare.
Cunoașterea condițiilor și a metodelor de realizare a analizei senzoriale.
Dezvoltarea capacității de documentare, de sinteză și prezentare a unui subiect propus.
Securitate alimentară și sănătateAprofundarea noţiunilor avansate de securitate alimentară si a legăturii dintre sănătate și stilul de viață.
Înțelegerea importanței educației nutriționale în creșterea calității vieții.
Dezvoltarea capacitatii de documentare, de sinteza si prezentare a unui subiect propus.
Utilizarea bazelor de date nutriţionale şi dezvoltarea interesului pentru corelarea nevoilor nutriţionale cu necesităţile fiziologice specifice categoriilor vizate.
Calculul şi interpretarea valorii nutritive a alimentelor, cunoaşterea rolului nutrițional al diferitelor grupe de alimente în asigurarea unei alimentaţii corecte.
Înţelegerea importanţei alimentaţiei şi a calităţilor nutriţionale ale alimentelor în asigurarea stării de sănătate a populaţiei. Dezvoltarea interesului pentru respectarea siguranţei şi calităţii alimentelor.

Tehnologii moderne de albalare și conservare a produselor alimentare

 

Însuşirea tehnicilor modern de ambalare care stau la baza producerii si comercializarii produselor agro – alimentare sau se afla in stadiul de cercetare-validare la nivel laborator.
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Biotehnologii de obținere a ingredientelor naturale pentru industria alimentarăDeprinderea competențelor teoretice și practice pentru obținerea prin biotehnologie a ingredientelor alimentare, in contextul siguranței alimentare. Oferă studenților cunoștințe referitoare la modalitățile de obținere prin biotehnologie a unor ingredient alimentare, dar si beneficiile acestora pentru produsele alimentare. Contribuie la o înțelegere detaliata a necesitații utilizării ingredientelor alimentare de origine biotehnologica in strânsă corelație cu limitele si restricțiile de folosire a acestora.
Tehnologii moderne de ambalare a produselor alimentare– Însuşirea tehnicilor modern de ambalare care stau la baza producerii si comercializarii produselor agro – alimentare sau se afla in stadiul de cercetare-validare la nivel laborator;
– Aprofundarea fenomenelor care stau la baza conservarii produselor agro – alimentare;
– Aprofundarea aspectelor tehnico-stiintifice ale ambalarii si a metodelor si tehnicilor modern de ambalare legate de aplicatiile practice pentru produse care respira si produse care nu respira, in diverse conditii de depozitare;
– Aprofundarea interactiunilor dintre materialele de ambalare si produsul alimentar si a consideratiilor legislative.
Igienă si sanitație in industria alimentară– Însuşirea de către studenţi a elementelor de bază teoretice legate de mecanismele de acţiune antimicrobiană a substanţelor utilizate în programele de igienizare din industria alimentară;
– Proiectare igienică a utilajelor şi fluxurilor tehnologice de procesare din industria alimentară şi metode de stabilire a eficacităţii procedurilor de igienizare folosite;
– Proceduri de igienizare şi dezinfecţie a utilajelor şi spaţiilor tehnologice.
Etică și integritate academicăAsigurarea unui nivel minim de cunoştinţe necesare în domeniul eticii și integrității academice care să permită viitorilor absolvenţi înţelegerea importanţei unui comportament și a unei atitudini corecte din punct de vedere deontologic;
Cunoașterea și înțelegerea noțiunilor de bază și a normelor ce reglementează conduita academică și valorile educației;
Înțelegerea, asimilarea, asumarea și aplicarea normelor de etică și integritate profesională pentru dezvoltarea unei identități profesionale pozitive
Practică (12 săpt. ) 
Elaborare lucrare de disertație (4 săptămâni x 14 ore/săpt) 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL

Siguranța la producția primară

Trasabilitatea pe lanțul alimentar total

Deprinderea competențelor teoretice și practice specifice disciplinei Trasabilitatea pe lantul alimentar total pentru a fi aplicate in domeniul biotehnologiei si sigurantei alimentare.
Cunoasterea cadrului conceptual al trasabilitatii si importanta acestuia in sistemele de calitate si siguranta a alimentelor;
2. Caracterizarea descriptorilor şi subdescriptorilor unui sistem de trasabilitate si descrierea metodelor de trasare a loturilor de produse si a legaturii acestora cu loturile de materii prime;
3. Deprinderea unor abilitati practice pentru elaborarea procedurilor de trasabilitate si a documentelor /inregistrarilor.

Falsificări ale produselor alimentare și strategii de protecție

Proiectarea și dezvoltarea de noi produse alimentare

Însuşirea procedurilor de autentificare a produselor alimentare; Însuşirea procedurilor de certificare şi expertizare a produselor alimentare. Însuşirea metodelor de identificare a falsificărilor produselor alimentare; Cunoaşterea legislaţiei naţionale şi internaţionale privind autentificarea şi falsificarea produselor alimentare

Comportamentul și protecția consumatorului 

Tehnici de comunicare

– Studiul comportamentului consumatorilor față de o serie de factori care pot influența decizia de consum alimentar;
– Studiul drepturilor consumatorului de produse agro-alimentare;
– Însușirea efectuării studiilor pe consumator;
– Însușirea regulilor de realizare a unui sondaj atitudinal;
– Dezvoltarea abilitatilor de analiza si interpretarea rezultatelor de cercetare stiintifica din domeniu pe baza documentarii bibliografice si pe teren.

DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Managementul proiectului 
Înființarea afacerilor în biotehnologii: legislație și proprietate industrială 
Biostatistică aplicată și programe IT specializate 
Promovare examen de disertație