Biotehnologii Agricole

Scopul programului este de a pregăti ingineri în domeniul biotehnologiei cu cunoștințe solide în domeniul biochimiei, microbiologiei, fiziologiei plantelor, geneticii tradiționale și moleculare. Un accent deosebit se pune pe cunoașterea teoretică și practică a metodelor biotehnologice de obţinere a noi soiuri cu caracteristici îmbunătăţite, a mijloacelor de combatere a bolilor și dăunătorilor plantelor prin utilizarea de bioproduse biotehnologice, obținerea și utilizarea resurselor de origine vegetală și microbiană în scopul izolării şi purificării unor compuşi utili.

Competente profesionale:

  • Utilizarea fundamentelor teoretice ale biotehnologiilor în vederea ameliorării performanţelor unor organisme
  • Utilizarea proceselor biologice în toate formele şi nivelele de manifestare pentru obţinerea de bioproduse
  • Operarea instalaţiilor şi echipamentelor utilizate în biotehnologii în condiţii de siguranţă
  • Utilizarea metodelor biotehnologice sustenabile în industria agro alimentară şi protecţia mediului
  • Conducerea şi planificarea unor activităţi specifice din unităţi economice sau compartimente ale acestora
  • Organizează şi desfăşoară activităţi specifice învăţământului

 

Competente transversale:

  • Deprinderea cu munca riguroasă, eficientă şi responsabilă, de punctualitate şi răspundere personală faţă de rezultat. Respectarea principiilor, normelor şi valorilor codului de etică profesională
  • Asimilarea tehnicilor de relaţionare în grup, dezvoltarea capacităţilor de comunicare interpersonală şi de asumare de roluri specifice în cadrul muncii în echipă
  • Capacitatea motivată de a însuşi noi cunoştinţe profesionale prin utilizarea unor metode şi tehnici eficiente de învăţare. Abilitatea de a comunica într-o limbă de circulaţie internaţională

Absolvenţii acestei specializări pot fi angajaţi în domenii variate: laboratoare de ameliorare a plantelor (obţinere de soiuri noi sau elaborarea de biotehnologii eficiente pentru obţinerea de material vegetal cu caracteristici îmbunătăţite) sau de micropropagare; laboratoare de control fitosanitar şi diagnostic; laboratoare sau unitati industriale de prelucrare a materiilor prime de natură vegetală în scopul obţinerii unor compuşi utili (furaje, aditivi alimentari, enzime, compuşi chimici cu acţiune farmacologică, biopesticide, biostimulatori etc.); laboratoare cu activitate în domeniul protecţiei mediului (bioremediere, refacerea biologică a unor zone poluate prin utilizarea unor specii vegetale specifice, rezistente); în agenţii şi organisme care gestionează şi exploatează raţional resursele naturale; învăţământ; cercetare ştiinţifică.

Descoperă planurile de învățământ

DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Matematică și biostatistică
  • Insusirea unor concepte, teorii şi metode de bază ale matematicii si biostatisticii;
  • Cunoasterea metodelor de calcul diferenţial şi integral pentru studiul funcţiilor de una sau mai multe variabile reale;
  • Deprinderea unor abilitati de utilizare a elementelor de teoria sistemelor de ecuatii liniare, pentru determinarea soluţiilor acestora.
  • Cunoasterea unor metode de calcul probabilistic, de teoria selecţiei, estimaţiei, corelaţiei, regresiei si de analiză dispersională utilizate în studiul proceselor biotehnologice.
Biofizică
  • Insușirea conceptelor, teoriilor şi metodelor de bază ale proceselor fizice care stau la baza proceselor biologice.
  • Cunoașterea metodelor si tehnicilor fizice de analiza a substantei, precum si a fenomenelor si proceselor fizice care se manifesta la diferite nivele de organizare ale materiei in general si materiei vii in special.
  • Deprinderea unor abilități de analiză si utilizare a metodelor adecvate de analiză şi control pentru evaluarea critică şi optimizarea sistemelor biotehnologice.
Microbiologie generală
  • Dobândirea de cunoștințe teorectice de morfologie și fiziologie specifice bacteriilor, virusurilor și fungilor.
  • Familiarizarea cu tehnicile de bază utilizate într-un laborator de microbiologie, de la tehnicile de sterilizare și pregătire a mediilor de cultură, până la metode de izolare și identificare a microorganismelor

Chimie 1

Chimie 2

  • Insusirea cunostintelor teoretice si practice de baza privind: structura materiei si a elementelor chimice; legile combinarii elementelor; principalele metode de obtinere şi proprietatile fizico-chimice generale ale elementelor si ale combinatiilor acestora – studiul grupelor de elemente chimice.
  • Crearea deprinderilor practice de laborator privind lucrul cu compusii chimici de baza in studiul Biotehnologiilor, obtinerea acestora, caracterizarea fizico – chimica, pe baza principiilor chimiei generale anorganice si organice.
    Insusirea deprinderii de a opera logic, de a face coroborari interdisciplinare, de a opera deductiv si creativ cu notiunile teoretice si practice, de a face conexiuni atat cu discipline de studiu inrudite, cat si cu domeniul complex al Biotehnologiilor.
  • Insusirea unor notiuni fundamentale privind structura, proprietăţile şi transformările compuşilor organici, ca parte integrantă a lumii vii; cunoaşterea aspectelor teoretice şi practice esenţiale ale chimiei organice, indispensabilă dezvoltării biotehnologiilor aplicabile in diferite domenii.
Biologie celulară
  • Deprinderea competenţelor teoretice şi practice specifice Biologiei celulare.
  • Însuşirea conceptelor, teoriilor şi metodelor de bază ale Biologiei celulare.
  • Cunoaşterea implicaţiilor teoretice şi practice ale Biologiei celulare moderne în diverse domenii de activitate.
  • Deprinderea unor abilităţi practice folosite pentru studiul celulei.
Utilizarea calculatorului
  • Asimilarea de către studenţi a cunoştinţelor de utilizare şi programare a calculatoarelor. Înţelegerea modului de funcţionare a unui computer sub ambele sale aspecte: fizic şi logic. Cunoasterea unor Sisteme de operare si suite de aplicatii. Dobândirea de către studenți a cunoștințelor teoretice și practice cu privire la aplicații informatice. Lucrul cu Internetul, suitele Office, programare si design în limbaj HTML, pentru creare de pagini web.
Chimie analitică și analiza instrumentală
  • Intelegerea si aplicarea aprofundată a teoriilor şi metodelor de analiză ale chimiei analitice, ca elemente de bază teoretică şi practică pentru absolventii de biotehnologii;
  • Aplicarea unor principii, teorii şi metode de analiza de bază pentru rezolvarea de situaţii bine definite, ipotetice sau reale, din domeniul biotehnologiilor, în condiţii de asistenţă si indrumare calificată;
  • Adecvarea unor criterii şi metode standard de evaluare, pentru a aprecia calitatea, meritele şi limitele unor concepte, metode şi teorii;
  • Elaborarea si expunerea de proiecte profesionale, aplicarea si utilizarea unor principii şi metode consacrate în domeniu chimiei analitice, abordarea si executarea unor sarcini profesionale didactice si de cercetare complexe, în condiţii de autonomie şi de independenţă profesională ce tin de domeniul chimiei generale;
  • Familiarizarea cu rolurile şi activităţile specifice muncii în echipă şi distribuirea de sarcini pentru nivelurile subordinate, conştientizarea necesitatii de perfecţionare a cunoştinţelor şi abilităţilor dobândite anterior, de formare continuă, astfel încât să se poată dezvolta în plan personal şi profesional.
Ecologie și protecția mediului
  • Însuşirea de către studenţi a unor noţiuni de bază în ecologie în vederea unei abordări corecte a problemelor legate de funcţionarea ecosistemelor, protecţia resurselor naturale, înţelegerea fenomenelor de poluare locală, regională, precum şi identificarea principalelor activităţi umane cu impact asupra mediului
  • Se urmăreşte sensibilizarea viitorilor practicieni asupra problemelor legate de funcţionarea ecosistemelor şi protecţia resurselor naturale, a problemelor globale de mediu şi informarea lor asupra necesităţii protecţiei mediului prin mijloace de natură biotehnologică, economică sau juridică.
Practică 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Botanică 
Anatomie 
Engleză 
Franceză 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Educație fizică 
Activități de voluntariat 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL

Biochimie 1

Biochimie 2

Cursul „Biochimie” pune la dispoziţia studenţilor informaţii de specialitate necesare pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a proceselor chimice şi biochimice ce au loc în organismele vii în timpul dezvoltării lor şi în cursul proceselor ulterioare de prelucrare biotehnologică. Prin prezentarea principalelor componente biochimice ale organismelor vegetale şi animale, a rolului lor biochimic, biologic şi fiziologic se asigură înţelegerea corectă a proceselor ce au loc în diferite perioade de dezvoltare. Cunoaşterea compoziţiei biochimice a materiei prime supusă proceselor biotehnologice şi a produselor finite, precum şi cunoaşterea transformările biochimice care au loc la nivelul acestora în procesele metabolice din organism vor constitui noţiuni de bază pentru iniţializarea şi monitorizarea diferitelor procese biotehnologice, pentru utilizarea corectă a biotehnologiilor.
GeneticăDobândirea unor cunoştinţe teoretice şi practice referitoare la bazele genetice ale anumitor procese fundamentale, la aspectele cantitative ale moştenirii caracterelor genetice şi la aplicaţiile acestora.
Biotehnologie generală și instalații biotehnologice
  • Însuşirea cunoştinţelor de bază din domeniul biotehnologiei cu aplicaţii practice în agricultură, industria farmaceutică, industria alimentară şi medicină veterinară.
  • Învățarea studentului să elaboreze un proces biotehnologic, în condiții de laborator și pilot, în vederea obținerii de produse biologic active utilizate în domeniul agroalimentar, medical veterinar, farmaceutic și în industria de medicamente.
Nutriție și alimentație
  • Însuşirea elementelor de bază teoretice şi utilizarea conceptelor de bază din ştiinţa alimentelor referitoare la compoziție, rol funcțional și importanță în alimentație.
  • Cunoaşterea şi înțelegerea rolului educației nutriționale în alimentație.
  • Calculul şi interpretarea valorii nutritive și a valorii energetice a produselor alimentare.
  • Cunoașterea factorilor intrinseci și extrinseci care influențează valorea nutritivă a produselor alimentare.
  • Cunoașterea efectului tehnologiilor de prelucrare asupra calităţilor nutriţionale ale alimentelor.
  • Dezvoltarea interesului pentru înţelegerea importanţei notiunilor si principiile de baza ale nutriției umane şi a calităţilor nutriţionale ale alimentelor în asigurarea stării de sănătate a populaţiei.
Bazele ingineriei
  • Obiectivul general al disciplinei constă în crearea unei baze de cunoştinţe şi abilităţi în domeniul ingineriei.
  • Obiectivele specifice presupun crearea unei baze solide de cunoştinţe inginereşti asupra componentelor care intră în structura desenelor tehnice, precum și analiza şi calculul bilanțurilor de materiale.
Biologie moleculară
  • Dobândirea unor cunoştinţe teoretice şi practice referitoare la bazele genetice a anumitor procese fundamentale de codificare, transmitere, traducere şi de reglare a informaţiei genetice la procariote şi eucariote.
  • Asigurarea cunoştinţelor referitoare la procesul de obţinere a organismelor modificate genetic.
Culturi de celule și țesuturi

Însuşirea deprinderii de a opera logic, deductiv şi creativ cu noţiunile teoretice de bază privind aplicaţii ale tehnicilor pentru culturi de celule şi ţesuturi în propagarea şi ameliorarea plantelor prin metode biotehnologice moderne.

Enzimologie generalăDeprinderea competențelor teoretice și practice specifice enzimologiei generale pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a proceselor metabolice ce au loc la nivel molecular, în organismele vegetale, animale sau microbiene, în diversele etape ale dezvoltării lor. Studenții vor putea utiliza conceptele fundamentale dobândite pentru rezolvarea unor probleme practice, dar si pentru aprofundarea unor discipline de specialitate in domeniul biotehnologiilor
Toxicologie
  • Înţelegerea importanţei disciplinei Toxicologie, a legăturii cu celalalte discipline fundamentale, a implicaţiilor ei în diverse domenii de activitate, precum şi însuşirea cunoştinţelor referitoare la principiile toxicologiei, la formarea abilităţilor necesare pentru aprecierea nivelului de toxicitate a unei substanţe şi influenţa sa asupra stării de sănătate.
  • Cunoaşterea şi utilizarea adecvată a noţiunilor specifice disciplinei. Însuşirea cunoştinţelor referitoare la metodele moderne de detecţie a unor substanţe toxice, cunoaşterea unor noţiuni de legislaţie în domeniul toxicologiei.
Practică 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Botanică și fiziologie vegetală
  • Însuşirea deprinderii de a opera logic, deductiv şi creativ cu noţiunile teoretice de bază privind cunoaşterea morfologiei plantelor și familiarizarea cu varietatea organismelor clasificate în categoria plantelor, atât în vederea înmulţirii structurilor vegetale cât şi în vederea obţinerii de bioproduse.
Anatomie și fiziologie animală
  • Prezentarea aparatelor şi a sistemelor corpului animal în seria animală în vederea însuşirii de către studenţi.
  • Însuşirea regiunilor corporale, inclusiv baza lor anatomică în corelaţie cu principalele producţii animale şi anume: carne, lapte, lână, ouă.
  • Asimilarea de către studenţi a cunoştinţelor referitoare la morfologia corpului animal în seria animală, în strânsă legătură cu principalele producţii animale.
Engleză 
Franceză 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Educație fizică
Activități de voluntariat
DENUMIREAOBIECTIV GENERAL
Biotehnologii fementativeStudiul biotehnologiilor şi bioproceselor in obţinerea de produse de fermentaţie vegetală.
Inginerie geneticăAsigurarea cunoştinţelor referitoare la principiile de baza ale ingineriei genetice, de la izolarea si caracterizarea acizilor nucleici, la metodele de obtinere a genelor de interes, la vectorii de clonare, la metodele de „construire” a moleculelor de ADNrec, pana la principalele metode de tranfer a informatiei genetice.
Însuşirea bazelor teoretice şi practice ale metodologiei de obţinere a moleculelor de ADN recombinant.
Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi modificare a genomului diferitelor categorii de organisme.
Dobandirea de abilitati practice de izolare si caracterizare a ADN si ARN, precum si de clonare moleculară.
Organisme modificate geneticAsigurarea cunoştinţelor referitoare la procesul de obţinere a organismelor modificate genetic şi aspectelor etice legate de acesta. Însuşirea bazelor teoretice şi practice ale metodologiei de obţinere a moleculelor de ADN recombinant şi a organismelor transgenice. Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi modificare a genomului diferitelor categorii de organisme.

Agricultura generala 1

Agricultura generala 2

Deprinderea competenţelor teoretice şi practice privind tehnologiile de cultură a speciilor horticole
Enzimologie specială
  • Descrierea procedurilor disponibile si principiile implicate in procesele de separare, purificare, caracterizare si utilizare a proteinelor/enzimelor din variate surse biologice.
  • Prezentarea si evaluarea metodelor de imobilizare a enzimelor si caracterizarea preparatelor enzimatice imobilizate.
Tehnologii frigorifice
  • Însuşirea de către studenţi a elementelor de bază teoretice şi practice ale tehnicii şi tehnologiilor frigorifice.
  • Cunoaşterea fundamentelor ştiinţifice ale procesării procesării prin frig a materiilor prime şi semifabricatelor alimentare perisabile;
  • Cunoaşterea tehnicilor şi metodelor de conservare a produselor perisabile;
  • Însuşirea aspectelor tehnologice şi tehnice ale lanţului frigorific al produselor refrigerate şi congelate;
  • Aspecte legate de calitatea şi siguranţa produselor alimentare pe tot lanţul frigorific.

Protectia plantelor prin metode biotehnologice 1

Protectia plantelor prin metode biotehnologice 2

  • Asigurarea cunoştinţelor referitoare la epidemiologia bolilor plantelor, la modul de combatere integrata a bolilor plantelor, precum și la obtinerea și modul de acțiune al biopreparatelor utilizate in agricultură.
  • Instruirea studentilor in domeniul fitopatologiei, al entomologiei si al biotehnologiilor de obtinere a biopreparatelor utilizate sau utilizabile in agricultura, a cunoasterii mecanismelor de actiune ale acestora, a modului de aplicare si a impactului pe care acestea il au asupra ecosistemelor.
Prelucrarea materiilor prime de natura vegetala

Însuşirea cunoștințelor referitoare la materia primă, produsul finit, precum şi la desfăşurarea procesului tehnologic; Cunoașterea indicilor de calitate ai materiilor prime destinate procesării; Utilizarea şi înțelegerea de metode, tehnici de analiză, aplicaţii şi calcule tehnologice din sfera tehnologiei de prelucrare a materiilor prime; Interpretarea rezultatelor analizelor efectuate materiilor prime, produselor intermediare şi finite din industria alimentară.

Tehnică experimentală
  • Cunoaşterea şi folosirea planurilor de experimentare, exploatarea corectă a rezultatelor experimentale precum şi prezentarea rezultatelor într-un mod stiintific.
  • Dezvoltarea abilitaţilor de planificarea a experimentelor si interpretarea rezultatelor din domeniul biotehnologiilor
Practică 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Biotehnologii pentru obtinerea si conservarea nutreturilorAprofundarea cunostintelor privind biosinteza si conservarea produselor biotehnologice utilizate in nutritia animalelor.
Invatarea studentului modalitatea de a elabora un proces biotehnologic, in conditii de laborator si pilot in vederea obtinerii si conservarii furajelor cu utilizare in zootehnie, in domeniul agricol.
Biotehnologii applicate in acvacultura si apicultura 
Informatică aplicată în biotehnologiiAsimilarea de către studenți a cunoștințelor de utilizare şi programare a calculatoarelor în interes bioinformatic. Cunoașterea unor suite de aplicații specifice. Dobândirea de către studenți a cunoștințelor teoretice și practice cu privire la aplicații informatice utilizate în domeniul bioinformaticii.
Modelarea proceselor biotehnologice 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Limbi străine 
Activități de voluntariat 
DENUMIREOBIECTIVE GENERALE
Ameliorarea plantelor prin metode biotehnologiceCompletarea cunoştinţelor teoretice ale studentilor de la specializarea de Biotehnologii agricole cu instruirea practică privind aplicaţii ale tehnicilor de culturi de celule şi ţesuturi în micropropagarea şi ameliorarea plantelor de cultura de interes economic
Biotehnologii in pomicultura si viticulturaDeprinderea competențelor teoretice și practice specifice biotehnologiei vegetale pentru aplicații în pomicultură și viticultură.
Condiționarea și conservarea produselor biotehnologicePrezentarea principiilor de bază teoretice şi practice ale metodelor si tehnologiilor de condiţionare şi conservare a produselor biotehnologice. Însușirea principiilor teoretice privind managementul proceselor tehnologice de condiționare și conservare.
Formarea unor deprinderi practice în domeniul analizelor fizico-chimice si microbiologice ale produselor biotehnologice în vederea asigurării și controlului condiționării și conservării produselor biotehnologice.
Controlul și expertiza produselor biotehnologiceDisciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiuni de biochimie, tehnologii și instalații, microbiologie și partea legislativă în domeniul calității produselor biotehnologice.
• Familiarizarea studenţilor cu regulamentele în viogaore
• Utilizarea aplicaţiilor informatice necesare activităţii de control a calității
• Formarea abilităţilor necesare pentru interpretarea corectă aunor rezultate de laborator
Dezvoltarea capacităţii studentului de a înţelege complexitatea activităţii de control a calității;
Prelucrarea materiilor prime de origine animala
  • Construirea unei structuri tehnologice în specialitatea industrializarea cărnii sau laptelui;
  • Dezvoltarea unor aptitudini practice generale;
  • Asigurarea pregătirii tehnologice a absolventului primului ciclu cu principiile tehnologiei cărnii din punct de vedere a tehnologiilor şi utilajelor, cât şi a modificărilor fizico-chimice şi biochimice din timpul procesării;
  • Controlul procesului de fabricaţie.
Contabilitate și analiza economico-financiarăDisciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiuni de contabilitate si analiza economico – financiara, notiuni specifice contabilitatii. Acestea se referă la planificarea, organizarea, coordonarea, conducerea si controlul unei unitati din domeniu, în atenţie fiind procedeele specifice contabilității și metodele economice de investigaţie şi analiză economică.
Biotehnologii in floricultura si legumicultura 
Biotehnologii de reciclare a produselor rezidualeDezvoltarea de competenţe profesionale privind gestionarea sustenabilă a proceselor biotehnologice de tratare a bio-deşeurilor generate de agricultură, industria alimentară, comercializarea produselor agro-alimentare etc., integrarea lor în economia circulară şi valorificarea eficientă a bio-resurselor.
Legislație biotehnologică și bioetică
  • Familiarizarea studenţilor cu un minim vocabular juridic;
  • Cunoașterea reglementărilor naționale, europene și internaționale în materie/sectoarele conexe și înțelegerea necesităţii implementarii reglementarilor în România;
  • Insuşirea dispoziţiilor legale referitoare la OGM de către studenţi în vederea desfăşurării în viitor a unor activităţi în conformitate cu cerinţele legale pentru prevenirea oricărui risc pentru sanatatea umana si a mediului
  • Problematizarea aspectelor conflictuale ale progresului stiintific si a tehnologiilor de vârf în raport cu valorile etice consacrate
Managementul și marketingul produselor biotehnologice
  • Disciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiunile economice specific managementului si marketingului produselor biotehnologice și își propune dezvoltarea de competențe legate de bazele managementului organizației, dar și cunoaşterea pieţei, în atenţie fiind metodele economice de investigaţie şi analiză economică ale cererii şi ofertei în cadrul schimburilor de mărfuri. Cunoașterea proceselor de management și a funcțiilor managementului organizației.
  • Pregătirea studentului cu lucrul in echipa, responsabilizarea acestuia in luarea deciziilor, elaborarea protocoalelor de lucru
Managementul calitățiiDezvoltarea capacitătii de a avea o vedere de ansamblu asupra etapelor ce trebuie parcurse în vederea implementarii, monitorizării şi dezvoltării unui Sistem de Managementul Calitatii în cadrul unei organizaţii.
Practică 
Elaborare lucrare diplomă 
DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Diagnosticul de laborator al bolilor plantelorAsigurarea cunoștințelor referitoare la metodele moderne de laborator pentru diagnosticul bolilor plantelor.
Biotehnologii pentru obtinerea produselor fitoterapeutice 

 

DENUMIREOBIECTIV GENERAL
Limbi străine 
Activități de voluntariat 
Promovare examen de diplomă