Biotehnologii Agricole
Scopul programului este de a pregăti ingineri în domeniul biotehnologiei cu cunoștințe solide în domeniul biochimiei, microbiologiei, fiziologiei plantelor, geneticii tradiționale și moleculare. Un accent deosebit se pune pe cunoașterea teoretică și practică a metodelor biotehnologice de obţinere a noi soiuri cu caracteristici îmbunătăţite, a mijloacelor de combatere a bolilor și dăunătorilor plantelor prin utilizarea de bioproduse biotehnologice, obținerea și utilizarea resurselor de origine vegetală și microbiană în scopul izolării şi purificării unor compuşi utili.
Competente profesionale:
- Utilizarea fundamentelor teoretice ale biotehnologiilor în vederea ameliorării performanţelor unor organisme
- Utilizarea proceselor biologice în toate formele şi nivelele de manifestare pentru obţinerea de bioproduse
- Operarea instalaţiilor şi echipamentelor utilizate în biotehnologii în condiţii de siguranţă
- Utilizarea metodelor biotehnologice sustenabile în industria agro alimentară şi protecţia mediului
- Conducerea şi planificarea unor activităţi specifice din unităţi economice sau compartimente ale acestora
- Organizează şi desfăşoară activităţi specifice învăţământului
Competente transversale:
- Deprinderea cu munca riguroasă, eficientă şi responsabilă, de punctualitate şi răspundere personală faţă de rezultat. Respectarea principiilor, normelor şi valorilor codului de etică profesională
- Asimilarea tehnicilor de relaţionare în grup, dezvoltarea capacităţilor de comunicare interpersonală şi de asumare de roluri specifice în cadrul muncii în echipă
- Capacitatea motivată de a însuşi noi cunoştinţe profesionale prin utilizarea unor metode şi tehnici eficiente de învăţare. Abilitatea de a comunica într-o limbă de circulaţie internaţională
Absolvenţii acestei specializări pot fi angajaţi în domenii variate: laboratoare de ameliorare a plantelor (obţinere de soiuri noi sau elaborarea de biotehnologii eficiente pentru obţinerea de material vegetal cu caracteristici îmbunătăţite) sau de micropropagare; laboratoare de control fitosanitar şi diagnostic; laboratoare sau unitati industriale de prelucrare a materiilor prime de natură vegetală în scopul obţinerii unor compuşi utili (furaje, aditivi alimentari, enzime, compuşi chimici cu acţiune farmacologică, biopesticide, biostimulatori etc.); laboratoare cu activitate în domeniul protecţiei mediului (bioremediere, refacerea biologică a unor zone poluate prin utilizarea unor specii vegetale specifice, rezistente); în agenţii şi organisme care gestionează şi exploatează raţional resursele naturale; învăţământ; cercetare ştiinţifică.
Descoperă planurile de învățământ
ANUL I - Discipline obligatorii
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Matematică și biostatistică |
|
Biofizică |
|
Microbiologie generală |
|
| |
Biologie celulară |
|
Utilizarea calculatorului |
|
Chimie analitică și analiza instrumentală |
|
Ecologie și protecția mediului |
|
Practică |
ANUL I - Discipline optionale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Botanică | |
Anatomie | |
Engleză | |
Franceză |
ANUL I - Discipline facultative
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Educație fizică | |
Activități de voluntariat |
ANUL II - Discipline obligatorii
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Cursul „Biochimie” pune la dispoziţia studenţilor informaţii de specialitate necesare pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a proceselor chimice şi biochimice ce au loc în organismele vii în timpul dezvoltării lor şi în cursul proceselor ulterioare de prelucrare biotehnologică. Prin prezentarea principalelor componente biochimice ale organismelor vegetale şi animale, a rolului lor biochimic, biologic şi fiziologic se asigură înţelegerea corectă a proceselor ce au loc în diferite perioade de dezvoltare. Cunoaşterea compoziţiei biochimice a materiei prime supusă proceselor biotehnologice şi a produselor finite, precum şi cunoaşterea transformările biochimice care au loc la nivelul acestora în procesele metabolice din organism vor constitui noţiuni de bază pentru iniţializarea şi monitorizarea diferitelor procese biotehnologice, pentru utilizarea corectă a biotehnologiilor. | |
Genetică | Dobândirea unor cunoştinţe teoretice şi practice referitoare la bazele genetice ale anumitor procese fundamentale, la aspectele cantitative ale moştenirii caracterelor genetice şi la aplicaţiile acestora. |
Biotehnologie generală și instalații biotehnologice |
|
Nutriție și alimentație |
|
Bazele ingineriei |
|
Biologie moleculară |
|
Culturi de celule și țesuturi | Însuşirea deprinderii de a opera logic, deductiv şi creativ cu noţiunile teoretice de bază privind aplicaţii ale tehnicilor pentru culturi de celule şi ţesuturi în propagarea şi ameliorarea plantelor prin metode biotehnologice moderne. |
Enzimologie generală | Deprinderea competențelor teoretice și practice specifice enzimologiei generale pentru înţelegerea şi interpretarea corectă a proceselor metabolice ce au loc la nivel molecular, în organismele vegetale, animale sau microbiene, în diversele etape ale dezvoltării lor. Studenții vor putea utiliza conceptele fundamentale dobândite pentru rezolvarea unor probleme practice, dar si pentru aprofundarea unor discipline de specialitate in domeniul biotehnologiilor |
Toxicologie |
|
Practică |
ANUL II - Discipline optionale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Botanică și fiziologie vegetală |
|
Anatomie și fiziologie animală |
|
Engleză | |
Franceză |
ANUL II - Discipline facultative
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Educație fizică | |
Activități de voluntariat | |
ANUL III - Discipline obligatorii
DENUMIREA | OBIECTIV GENERAL |
Biotehnologii fementative | Studiul biotehnologiilor şi bioproceselor in obţinerea de produse de fermentaţie vegetală. |
Inginerie genetică | Asigurarea cunoştinţelor referitoare la principiile de baza ale ingineriei genetice, de la izolarea si caracterizarea acizilor nucleici, la metodele de obtinere a genelor de interes, la vectorii de clonare, la metodele de „construire” a moleculelor de ADNrec, pana la principalele metode de tranfer a informatiei genetice. Însuşirea bazelor teoretice şi practice ale metodologiei de obţinere a moleculelor de ADN recombinant. Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi modificare a genomului diferitelor categorii de organisme. Dobandirea de abilitati practice de izolare si caracterizare a ADN si ARN, precum si de clonare moleculară. |
Organisme modificate genetic | Asigurarea cunoştinţelor referitoare la procesul de obţinere a organismelor modificate genetic şi aspectelor etice legate de acesta. Însuşirea bazelor teoretice şi practice ale metodologiei de obţinere a moleculelor de ADN recombinant şi a organismelor transgenice. Cunoaşterea caracteristicilor generale de organizare şi modificare a genomului diferitelor categorii de organisme. |
Deprinderea competenţelor teoretice şi practice privind tehnologiile de cultură a speciilor horticole | |
Enzimologie specială |
|
Tehnologii frigorifice |
|
| |
Prelucrarea materiilor prime de natura vegetala | Însuşirea cunoștințelor referitoare la materia primă, produsul finit, precum şi la desfăşurarea procesului tehnologic; Cunoașterea indicilor de calitate ai materiilor prime destinate procesării; Utilizarea şi înțelegerea de metode, tehnici de analiză, aplicaţii şi calcule tehnologice din sfera tehnologiei de prelucrare a materiilor prime; Interpretarea rezultatelor analizelor efectuate materiilor prime, produselor intermediare şi finite din industria alimentară. |
Tehnică experimentală |
|
Practică |
ANUL III - Discipline optionale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Biotehnologii pentru obtinerea si conservarea nutreturilor | Aprofundarea cunostintelor privind biosinteza si conservarea produselor biotehnologice utilizate in nutritia animalelor. Invatarea studentului modalitatea de a elabora un proces biotehnologic, in conditii de laborator si pilot in vederea obtinerii si conservarii furajelor cu utilizare in zootehnie, in domeniul agricol. |
Biotehnologii applicate in acvacultura si apicultura | |
Informatică aplicată în biotehnologii | Asimilarea de către studenți a cunoștințelor de utilizare şi programare a calculatoarelor în interes bioinformatic. Cunoașterea unor suite de aplicații specifice. Dobândirea de către studenți a cunoștințelor teoretice și practice cu privire la aplicații informatice utilizate în domeniul bioinformaticii. |
Modelarea proceselor biotehnologice |
ANUL III - Discipline facultative
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Limbi străine | |
Activități de voluntariat |
ANUL IV - Discipline obligatorii
DENUMIRE | OBIECTIVE GENERALE |
Ameliorarea plantelor prin metode biotehnologice | Completarea cunoştinţelor teoretice ale studentilor de la specializarea de Biotehnologii agricole cu instruirea practică privind aplicaţii ale tehnicilor de culturi de celule şi ţesuturi în micropropagarea şi ameliorarea plantelor de cultura de interes economic |
Biotehnologii in pomicultura si viticultura | Deprinderea competențelor teoretice și practice specifice biotehnologiei vegetale pentru aplicații în pomicultură și viticultură. |
Condiționarea și conservarea produselor biotehnologice | Prezentarea principiilor de bază teoretice şi practice ale metodelor si tehnologiilor de condiţionare şi conservare a produselor biotehnologice. Însușirea principiilor teoretice privind managementul proceselor tehnologice de condiționare și conservare. Formarea unor deprinderi practice în domeniul analizelor fizico-chimice si microbiologice ale produselor biotehnologice în vederea asigurării și controlului condiționării și conservării produselor biotehnologice. |
Controlul și expertiza produselor biotehnologice | Disciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiuni de biochimie, tehnologii și instalații, microbiologie și partea legislativă în domeniul calității produselor biotehnologice. • Familiarizarea studenţilor cu regulamentele în viogaore • Utilizarea aplicaţiilor informatice necesare activităţii de control a calității • Formarea abilităţilor necesare pentru interpretarea corectă aunor rezultate de laborator Dezvoltarea capacităţii studentului de a înţelege complexitatea activităţii de control a calității; |
Prelucrarea materiilor prime de origine animala |
|
Contabilitate și analiza economico-financiară | Disciplina completează cunoştinţele viitorului specialist biotehnolog cu noţiuni de contabilitate si analiza economico – financiara, notiuni specifice contabilitatii. Acestea se referă la planificarea, organizarea, coordonarea, conducerea si controlul unei unitati din domeniu, în atenţie fiind procedeele specifice contabilității și metodele economice de investigaţie şi analiză economică. |
Biotehnologii in floricultura si legumicultura | |
Biotehnologii de reciclare a produselor reziduale | Dezvoltarea de competenţe profesionale privind gestionarea sustenabilă a proceselor biotehnologice de tratare a bio-deşeurilor generate de agricultură, industria alimentară, comercializarea produselor agro-alimentare etc., integrarea lor în economia circulară şi valorificarea eficientă a bio-resurselor. |
Legislație biotehnologică și bioetică |
|
Managementul și marketingul produselor biotehnologice |
|
Managementul calității | Dezvoltarea capacitătii de a avea o vedere de ansamblu asupra etapelor ce trebuie parcurse în vederea implementarii, monitorizării şi dezvoltării unui Sistem de Managementul Calitatii în cadrul unei organizaţii. |
Practică | |
Elaborare lucrare diplomă |
ANUL IV - Discipline optionale
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Diagnosticul de laborator al bolilor plantelor | Asigurarea cunoștințelor referitoare la metodele moderne de laborator pentru diagnosticul bolilor plantelor. |
Biotehnologii pentru obtinerea produselor fitoterapeutice |
ANUL IV - Discipline facultative
DENUMIRE | OBIECTIV GENERAL |
Limbi străine | |
Activități de voluntariat | |
Promovare examen de diplomă |