Eşti la finalul liceului şi simţi că te afli la o răscruce de drumuri? Vrei să urmezi o facultate care să îţi garanteze că vei reuşi să îţi câştigi independenţa, dar mai ales că vei avea un rol în societate şi vei face ceea ce îţi place? Te pasionează chimia, matematica, biologia sau tehnologia şi îţi pasă de mediul înconjurător? Dacă răspunsurile sunt preponderent afirmative, atunci este foarte posibil să fi ajuns la locul potrivit.
Suntem prima facultate de stat cu profil biotehnologic din ţară şi cu toate specializările acreditate. Înfiinţată în anul universitar 1994-1995 în cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din Bucureşti, Facultatea de Biotehnologii pregăteşte ingineri biotehnologi, ce îşi pot desfăşura activitatea într-o multitudine de sectoare practice precum industria farmaceutică, industria prelucrării produselor de origine vegetală şi animală, în domeniul protecţiei mediului și al asigurării calității produselor agroalimentare, dar şi în învăţământ și în institute de cercetare ştiinţifică.
Profesionalismul, pasiunea pentru dezvoltarea biotehnologiei şi respectul faţă de mediul înconjurător sunt câteva dintre principalele valori care ne definesc. Şi pentru că oamenii care au valori comune au de cele mai multe ori şi țeluri comune, ne bucurăm să împărtăşim experienţa acumulată de-a lungul anilor, prin centre și proiecte de cercetare naţională şi internaţională, sprijinindu-i pe cei care vor să contribuie mai departe la dezvoltarea domeniului biotehnologiei. Studenţii facultăţii pot fi selectaţi pentru stagii de perfecţionare, de cercetare ştiinţifică, de practică sau de muncă în ţări europene cum ar fi Anglia, Spania, Germania, Franţa sau în Statele Unite ori Japonia.
Deşi manipularea genetică s-a produs în vremurile moderne recente, când în 1980 s-a descoperit că anumite gene pot fi schimbate între organisme diferite, biotehnologia stă la baza unor procese şi reacţii chimice care au loc de mii de ani și sunt specifice organismelor vii, precum transformarea strugurilor în vin, a grâului în pâine şi a laptelui în brânză. Prin urmare, biotehnologia, considerată azi interfaţa dintre biologie şi tehnologie, studiază modul de dezvoltare al celulelor şi al moleculelor cu scopul de a produce diferite produse necesare omului.
Chiar dacă mărimea unei celule vii din organismul uman este de ordinul unei miimi de milimetru și cântăreşte mai puţin de o milionime de gram, ea ascunde nenumărate procese, care nici măcar pe durata unui minut nu pot fi surprinse în toată complexitatea lor. Totuşi, tehnologiile actuale, capabile să opereze la dimensiunea macromoleculelor, au permis pătrunderea în interiorul acestor procese de mare rafinament din interiorul celulelor.
Considerată ştiinţa viitorului, biotehnologia este şi industria cu cel mai mare potenţial pentru inovare. Întrucât se ocupă cu o parte din necesitățile de bază ale societății, domeniul biotehnologiei beneficiază de un sprijin deosebit din partea sectorului public. Astfel a ajuns să aibă un impact decisiv în ameliorarea vieţii vegetale, animale şi umane, dar și în combaterea foamei în anumite regiuni ale lumii.
Studenţii integralisti pot beneficia de burse de performanţă, burse sociale și/sau burse de mobilitate în cadrul unor programe internaţionale precum Erasmus+ .
Ca să enumerăm câteva programe de interes amintim stagiile de practică în unităţi de producţie şi cercetare, specializarea „Biotehnologii pentru Industria Alimentară” care dezvoltă procese în scopul fabricării biologice a multor bunuri alimentare sau medicamente. De un interes deosebit se bucură și specializarea „Biotehnologiilor Medical Veterinare", prin care se urmărește pregătirea în scopul menținerii sănătății animalelor, rezistenței lor la bacterii și virusuri, eradicarea anumitor maladii și prevenția transmiterii lor la om. Nu în ultimul rând, specializarea „Biotehnologii Agricole” are un rol fundamental în obținerea unor soiuri de plante mai rezistente care să permitărecolte ce se pot dezvolta și pe soluri mai puțin prietenoase.
La finalul celor patru ani de studii de licență, absolvenții pot opta la masterat pentru una din următoarele specializări: „Biotehnologii în protecția mediului”, prin care se caută soluții la problemele globale de mediu, „Aplicații moderne ale biotehnologiilor în agricultură” cu privire la agricultura vegetală și microbiană, cu un accent deosebit pus pe obținerea de bioproduse, „Biotehnologie și siguranța alimentară”, un domeniu la fel de actual la nivel mondial. Începând cu anul universitar 2014 – 2015 Facultatea de Biotehnologii aduce un program nou de masterat „Biotehnologii în industria farmaceutică”, un program pluridisciplinar, care oferă în egală măsură o pregătire atât teoretică, cât și una practică necesară asigurării calității medicamentelor, suplimentelor alimentare, familiarizării cu metodele de analiză aplicabile unei game variate de matrici precum substanțele active sau produsele vegetale.
Știm că viața studențească este una dintre cele mai frumoase experiențe și susținem pe lângă un învățământ de calitate și crearea unui mediu confortabil în campusul„Agronomie – Herăstrău” al facultății. Studenții din provincie se pot caza într-unul din cele nouă cămine ale campusului și pot beneficia de dotări precum cablu TV și internet, o sală de în regim a la carte (Cafeteria), două restaurant (Rustic, Salonul Ceres), trei Săli de conferințe și o terasă de vară.
De asemenea, biblioteca campusului are un impresionant fond de carte și pune la dispoziția studenților o sală de lectură modernă cu internt gratuit.
În plus, studenții se pot înscrie la Clubul Sportiv Universitar Agronomia unde au sală de fitness, terenuri de tenis și de fotbal. Nici pasionații de volei, bascht, handbal,biliard sau tenis de masă nu sunt neglijați. În plus, clubul beneficiază de o sală de sporturi polivalentă de dimensiuni olimpice cu 1000 de locuri.
Cei interesați se pot bucura și de spectacolele cultural artistice organizate de către Centrul Cultural Studențesc “Ex Terra Aurum” – “Balul bobocilor”, “Folk fără vârstă”, gala de filme “Cinefilm”, excursii etc.
Facultatea de Biotehnologii este una dintre cele mai atractive şi pragmatice forme de învăţământ. La finalizarea studiilor veţi putea avea o profesie de elită, cu numeroase perspective de angajare interesante atât în ţară cât şi în statele Uniunii Europene. Programele sunt armonizate cu cele ale instituțiilor de învățământ din Uniunea Europeană astfel încât toţi absolvenţii noștri şi-au găsit cu uşurinţă un loc de muncă în ţară sau în străinătate.
Nu în ultimul rând, vă urăm un călduros bun venit în facultatea noastră şi ne bucurăm să vă fim alături în deprinderea primilor paşi spre o profesie plină de satisfacţii şi beneficii.
- DANIELA CORREIA
- IONUŢ OTINCILESCU
- STELIAN PETRE
- MIHAI CURTAŞU
- ANCA VINTILOIU
- IULIAN BOBE
- IRINA SMEU
- ADA VATULESCU
- NICOLAE CIPRIAN POPA
- KOVACS STEFANIA
- GEORGIANA DASCALU
- GEORGIANA DECIU
- VIVIANA MARZA
- ADRIANA STERIAN
DANIELA CORREIA
Facultatea de Biotechnologii
Specializarea biotechnologii industriale
Promotia 2012
Un ansamblu de cursuri in domeniul agro-alimentar cu materii variate-microbiologie, chimie, phisica, etc. care mi-au permis sa acumulez bagajul de cunostinte necesar pentru a lucra in domeniul agro-alimentar la centrul de cercetare Nestlé-Elvetia (Orbe) pe postul de specialist calitate-microbiologist.
Multumesc!
IONUŢ OTINCILESCU
Food & Feed Technologist at
Tan International, Dundee City,
United Kingdom
Multumita Facultatii de Biotehnologii – Specializarea Industriale am gasit un job in domeniu la numai cateva zile dupa ce am dat licenta. Microbiologia, Chimia si notiunile de HACCP au fost cerinte mandatorii pentru fiecare angajare. In primii ani de cariera m-am axat pe joburi in productie utilizand cunostiinte din Procese si Utilaje, Fenomene de transfer, Frigotehnica, Industralizarea si ambalarea produselor alimentare cat si Managementul. In ultimii trei ani mi-am continuat cariera in strainatate pe Controlul si Asigurarea Calitatii unde mi-au fost recunoscute studiile si experienta dobandita in diferitele industrii lucrate, Masteratul in Biotehnologie si Siguranta Alimentara fiind un atu. Sunt foarte multumit ca am urmat aceasta facultate care mi-a oferit multe oportunitati in cariera si satisfactii profesionale pe parcursul vietii.
STELIAN PETRE
Owner and Founder Romvit Animal Nutrition
Absolvent in 2009 studii licenta BI, 2011 Masterat BSA, 2015 Doctorat Domeniul Biotehnologii
Ne pregateste pentru viata, bineinteles, iti dai seama dupa absolvire. Realizezi ca stii bazele mai multor puncte de plecare in cariera: Biotehnologii, Chimie, Microbiologie, Controlul Calitatii, Agricultura, Zootehnie si chiar Nutritie. Depinde de tine sa iti dai seama ce te face sa zambesti in fiecare zi la locul de munca, indiferent de alegere, personalul didactic din cadrul acestei facultati au grija sa te invete sa zbori, in oricare dintre directiile studiate.
Mihai Victor Curtașu
Mai 2017
Mereu am fost interesat și atras de științele medicale, iar specializarea de Biotehnologii Medical Veterinare mi s-a potrivit perfect. Prin munca și cunoștințele acumulate în timpul celor patru ani am reușit să obțin o bursă de master Erasmus Mundus, iar în prezent să fiu student la doctorat în domeniul nutriției animale și umane. Diversitatea de cursuri și cunoștințe, împreună cu aspectul practic în care acestea sunt introduse studenților Facultății de Biotehnologii mi-au format o bază solidă de noțiuni pe care o folosesc zilnic. Sunt bucuros și mândru că sunt absolvent al acestei facultăți.
Doctorand, Departamentul de Stiinte Animale, Grupul de Nutritie Moleculara si Reproductie, Universitatea Aarhus, Danemarca
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
Această adresă de email este protejată contra spambots. Trebuie să activați JavaScript pentru a o vedea.
ANCA VINTILOIU
Dupa sustinerea examenului de licenta la Facultatea de Biotehnologii am participat in Germania la un proiect de colaborare cu universitatea Hohenheim din Stuttgart. Dupa incheierea proiectului am gasit acolo cateva teme de doctorat foarte interesante pentru care mi-am depus CV-ul. Actualmente sunt absolventa unui doctorat in domeniul energiilor regenerabile si lucrez in Austria in departamentul de cercetare-dezvoltare al unei firme de aviatie.
Dr. Anca Vintiloiu - Lead Engineer Chemical Surface Treatments
IULIAN BOBE, PhD
Chief Technology Officer, Tyton BioSciences LLC, Virgini, USA
Am graduat in 2000 Facultatea de Biotehnologie, sectia Biotehnologie Industriala. Un an mai tirziu am obtinut o bursa Monbusho de la Guvernul Japonez si am studiat 4 ani pentru doctorat in Inginerie Chimica la Osaka Prefecture University. Dupa doctorat am inceput sa lucrez in industria farmaceutica in Tokyo, pentru o companie care face medicamente pentru cancer. In 2008 am decis sa fac un MBA ca sa inteleg mai mult despre lumea financiara si am graduat de la Fuqua School of Business (Duke University) in 2010 cu o licenta in management. In timpul MBA-ului m-am intilnit cu partenerul de afaceri si am inceput un business in SUA. Compania se numeste Tyton si se bazeaza pe gree energy si produse ecologice din biomass.
Facultatea din Bucuresti m-a ajutat sa pun bazele deciziilor mele in cariera mult mai tirziu. De asemenea am acumulat cunostinte care au fost transferabile in diferite industrii cu ar fi farmaceutice, prelucrarea biomasei, biofuels, etc. Facultatea a fost o platforma pentru mine pentru a intelege la ce sunt bun si la ce nu sunt bun, si la ce as dori sa fac in viata din punctul de vedere al carierei.
IRINA SMEU
2008: Specializarea Biotehnologii industriale
2010: Master "Biotehnologii si siguranta alimantare", Master "Biotehnologii in protectia mediului"
”Dintotdeauna am înțeles și mi-au plăcut chimia și biologia, așa că la finalul clasei a XII-a, alegerea facultății a fost realizată într-un mod evident și firesc. Facultatea de Biotehnologii din cadrul USAMV București a reprezentat o provocare, un drum necunoscut dar ispititor. Și nu regret alegerea făcută. În prezent sunt cercetător științific și îmi place foarte mult profesia mea. Activitatea mea presupune realizarea de studii științifice în cadrul proiectelor naționale și internaționale, precum și efectuarea de analize microbiologice și imunoenzimatice ELISA în vederea stabilirii calității produselor agroalimentare.
Mereu am știut că îmi place să lucrez într-un laborator și în mod special în laboratorul de microbiologie. Astfel, după finalizarea studiilor de licență, am început activitatea în cadrul Institutului Național de Cercetare Dezvoltare pentru Bioresurse Alimentare – IBA București. Am continuat studiile, urmând cursurile de master în biotehnologii în domeniul siguranței alimentare, dar și al protecției mediului, iar în 2013 am obținut titlul de Doctor în Inginerie Industrială la Universitatea „Dunărea de Jos” din Galați. În timpul studiilor doctorale am câștigat o bursă de studiu la Leibniz-Institut für Agrartechnik und Biookomie, Potsdam, Germania, precum și travel granturi pentru tineri cercetători oferite de Universitatea Belgrad, Facultatea de Chimie, Serbia sau Universitatea São Paulo, Facultatea de Zootehnie și Inginerie alimentară, Brazilia. Timp de un an, mi-am desfășurat activitatea în cadrul Institut Technologies du Vivant, HES-SO Valais-Wallis Elveția, beneficiind de o bursă postdoctorală în departamentul Food and Natural Products.
Am lucrat în echipe de lucru internaționale și multidisciplinare, iar studiile desfășurate au implicat o armonizare a unor discipline știintifice variate, precum și colaborarea cu companii naționale și internationale din domeniul Food & Beverage.
Consider extem de importantă alegerea tipului de studii și a unui domeniu profesional, și motivant un mediu activ și oportun dezvoltării profesionale și personale. Iar alegerea corectă este ușor de recunoscut: faci ce îți place, cunoștințele teoretice se îmbină perfect cu cele practice, nu îți pierzi pasiunea pentru alegerea facută iar motivația de a merge mai departe și implicarea în noi acțiuni sunt firești. ”
ADA VATULESCU
Am terminat prima promotie de Biotehnologii Medical Veterinare si inca imi amintesc cum in vara dintre anii 2 si 3 asteptam cu inima stransa un raspuns: va fi infiintata sectia sau nu! Ce a urmat dupa finalizarea celor 5 ani, a fost rezultatul unor cunostinte si deprinderi acumulate in timpul studiilor: am reusit sa fac si stiinta pura in Plant Cell Wall Laboratory la un institut in Portugalia, apoi sa indrum pasii unor elevi de liceu , ca in final sa ma adaptez lumii studiilor clinice, unde ma gasiti si acum. Desi au trecut anii, acum , cand vad cum munca inceputa in laborator salveaza vieti, as alege acelasi curs si acelasi drum!
NICOLAE CIPRIAN POPA
Facultatea de Biotehnologii
Am absolvit facultatea de Biotehnologii în anul 2003, într-un moment în care “Biotehnologiile” reprezentau in Romania un domeniu oarecum neexplorat, în sensul că existau puține șanse și oportunități să ne facem meseria. Din 2003 activez în industria alimentară din România, pe diverse poziții, astăzi fiind R&D Quality Manager la una dintre cele mai importante firme de morărit și panificație din țară. Dupa terminarea facultății am absolvit masterul “Managementul calităţii şi inovaţiei în domeniul agroalimentar”, ulterior doctoratul, am scris câteva cărți și zeci de articole științifice pe teme relevante ale industriei alimentare. Am participat la crearea a zeci de produse noi (făinuri de cereale și produse de panificație), am coordonat sau participat ca specialist, la proiecte de cercetare sau proiecte finanțate din fonduri structurale.
Consider că în toți acești ani principalul meu avantaj competitiv în carieră au fost cunoștiințele temeinice de chimie, microbiologie și tehnici de laborator dobândite în facultate. Cu siguranță pot să le mulțumesc profesorilor mei, pentru că au creat o programă de învățământ inspirată, felxibilă și relevantă pentru nevoile pieței muncii din România, care le oferă absolvenților posibilități multipe de dezvoltare personală după absolvire.
Sfaturi pentru viitorii absolvenți? Eliminați cuvântul “plictiseală” din vocabularul personal. Căutați să coborâți în infernul meseriei, adică să faceți “munca de jos”, înainte de a avea pretenția că vă stăpâniți profesia la un nivel care să vă permită să fiți “șefi”. Căutați sa rămâneți curioși şi interesaţi de munca voastră, chiar dacă ajungeți la un moment dat să fiți o simplă rotiță în cel mai anost proces de fabricație, iar cea mai bună cale pentru asta este să păstrați legătura cu lumea academică și cercetarea de referință din domeniul vostru.
Ing. Dr. Popa Nicolae Ciprian
KOVACS STEFANIA
Absolvent 2006-Biotehnologii industrial/ Asigurarea calitatii produselor
horticole—companie multinationala
Am absolvit cursurile Facultății de Biotehnologii, specializarea Biotehnologii industriale in anul 2006, iar în anul 2010 am absolvit,tot în cadrul Facultății de Biotehnologii, masterul Biotehnologie și siguranță alimentară.Cunostintele dobândite în atât în cursul facultății cat și al masterului m-au ajutat să obțin primul job in acest domeniu în cadrul unui laborator al unei fabrici ce avea ca domeniu de activitate obținerea uleiului brut și a biodieselului. In prezent, fac parte din echipa departamentului de Asigurare a Calității a unei companii multinaționale. Jobul meu presupune asigurarea calității pentru fructe și legume.
GEORGIANA DASCALU
Director de productie: MIADMAR HDP SRL (brand DELTAICA)
Biotehnologii Industriale, 2009-2013 / Master Biotehnologii si Siguranta Alimentara,
2013-2015
Nu am fost unul dintre studentii de nota 10 pe timpul celor 4 ani de Licenta, probabil pentru ca nu stiam cu exactitate ce vreau si cum sa valorific toate informatiile pe care le primeam. Abia la master,perioada care a coincis si cu primul loc de munca, am inceput sa realizez ca nu puteam sa-mi aleg un drum mai bun.
Primul loc de munca nu a fost nici pe departe ceea ce credeam eu ca va fi; acolo am realizat ca nu diploma te face inginer; tot acolo am inteles de ce nu poti cere unui om sa faca ceva ce tu nu stii sa faci. In prezent sunt director de productie intr-o fabrica de procesare peste si semiconserve si pot spune ca nimic nu iti poate aduce mai mare satisfactie decat lucrurile pe care le faci cu drag.
GEORGIANA DECIU
Manager calitate la SC AGFD Tandarei SRL, membru
Agrana Staerke GmbH Austria
Am absolvit Facultatea de Biotehnologii, specializarea Medical-Veterinare, in anul 2009, apoi am urmat Masterul Biotehnologii in Protectia Mediului si un doctorat in cadrul USAMV Bucuresti.
Facultatea de Biotehnologii iti ofera mai multe oportunitati de angajare decat celelalte facultati, datorita faptului ca imbina notiunile generale de chimie si biologie cu cele specifice pentru industrie, cercetare si conformitate. Pentru mine a fost destul de usor sa imi gasesc un loc de munca in domeniu, aproape de casa, dupa terminarea facultatii.
Din anul 2010 lucrez intr-o companie multinationala care m-a acceptat datorita faptului ca am avut cunostinte de HACCP si controlul calitatii produselor. Acestor cunostinte li s-a alaturat si experienta de 3 ani pe care am dobandit-o lucrand alaturi de dna prof. Florentina Israel la centrul de cercetare CBAB Biotehnol. Astfel, cu pasi mici si siguri, dar si cu increderea acordata de angajator am ajuns sa conduc departamentul de calitate al fabricii din Tandarei.
VIVIANA MARZA
Trainer si fondator vivianamarza.com
Am terminat facultatea în 2008, secția Biotehnologii Medical Veterinare. În 2010 am absolvit masteratul de Biotehnologii în protecția mediului.
Actualmente țin traininguri pentru cei pasionați de pâinea cu maia. Cum educația nu se termină când termini facultatea, mi-am urmat pasiunea pentru brutărit și m-am specializat pe pâinea cu maia. Informațiile din facultate au fost o fundație puternică pentru mine. Am înteles cu ușurință mecanismele fizico-chimice și cele microbiologice care se petrec în producția pâinii. Chiar dacă nu lucrez exact în domeniul biotehnologiei, mă folosesc de resursele aplicabilității ei în ceea ce fac.
ADRIANA STERIAN
Lecturer Food Technology, University of Applied Sciences Van Hall Larenstein, Netherlands (Lector Technologie Alimentara, Universitatea de Stiinte Aplicate Van Hall Larenstein, Olanda)
Licenta: Biotehnologie Industriala 2009
Master: Biotehnologie si Siguranta Alimentara 2011
Experienta nu se poate construi peste o fundatie subreda. Cu alte cuvinte, consider ca o baza educationala corecta, va sprijinii pe intreaga viata activitatea profesionala. Studiul aprofundat in domeniul biotehnologiilor mi-a oferit nu doar informatie si abilitati, dar si o plaja de competente profesionale, la nivel inalt, ce permit aprofundarea in multe domenii de interes conexe, cu usurinta. Toate acestea sub atenta instruire a unui colectiv de specialisti ce apartin “generatiei de aur” as putea spune.
In prezent imi desfasor activitatea in Olanda, o tara foarte concentrata pe articularea punctuala a competentelor. Pot spune cu satisfactie ca tot ceea ce initial m-a pasionat pe parcursul studentiei, a fost necesar intr-un anumit moment in activitatea mea profesionala. Nu exagerez cand spun tot, numai sa avem prezenta de spirit sa observam si sa admitem acest fapt.
Desi intr-o tara straina, cu alte principii de societate - si poate si morale- bagajul de cunostinte adus din “Estul Europei”, cladit in cadrul Facultatii de Biotechnologie, Bucuresti, mai uimeste si in prezent oameni cu experienta profesionala vasta. Mie mi-a deschis usi!