FORBIOPLAST

 
 

FORBIOPLAST - „Forest resource sustainability through bio-based-composite development” - „Dezvoltarea durabila a resurselor padurii prin dezvoltarea unor compozite biologice”

www.forbioplast.eu

FORBIOPLAST este un proiect de cercetare de mare amploare (LARGE COLLABORATIVE PROJECT), finantat de Comisia Europeana (FP7), incepand din iulie 2008, pentru o perioada de 4 ani.

Coordonatorul proiectului este Prof. Andrea Lazzeri de la Universitatea din Pisa (Italia). Responsabil partener USAMV Bucuresti - Prof. Mona Elena Popa, Facultatea De Biotehnologii.

Consortiul FORBIOPLAST este compus din 16 parteneri, iar obiectivele propuse sunt: valorizarea resurselor padurii pentru producerea unor produse biologice cu o contributie suplimentara la rezolvarea problemelor legate de productia de materiale din resurse derivate din petrol, de inlaturare a deseurilor, de productia si consumul de energie necorespunzatoare, si de folosirea unor substante periculoase pentru mediul inconjurator.

O parte a activitatii de cercetare va fi axata pe folosirea produselor derivate de la fabricile de cherestea si hartie ca materii prime pentru producerea de spume poliuretane printr-un proces sintetic durabil si inovativ, cu consum redus de energie. Se vor face eforturi pentru a promova folosirea fibrelor de lemn pentru a inlatura fibrele de sticla si umpluturile minerale in interiorul si exteriorul automobilelor. De asemenea proiectul isi propune obtinerea unor materiale biocompozite cu matrici polimerice biodegradabile care vor putea fi folosite la obtinerea unor ambalaje in industria alimentara dar si in agricultura.